Elämyslahjoja ympäri Eurooppaa – katso parhaimmat ideat

 

TOP 5 elämykset: Puola

1. Varsovan Kulttuuripalatsi
Yksi käyntikohde, joka Puolaan matkustavan kannattaa kirjata must see -listaansa, on Varsovan Kulttuuripalatsi. Tämä 1950-luvulla Josif Stalinin kunniaksi rakennettu jyhkeä rakennus sai alkunsa Neuvostoliiton aloitteesta ja nykyään sitä voidaan pitää Puolan kommunistisen historian näyttävänä muistomerkkinä. Kulttuuripalatsissa on paljon näyttely- ja messutoimintaa, mutta suurimman elämyksen turisti kokee kiipeämällä noin 180 metriä korkeaan torniin, josta avautuu upea näkymä yli Varsovan. Käynnin Kulttuuripalatsiin järjestää Melody Tours.

Puola_palatso

2. Ajelu panssarivaunulla
Matkailijan ei tarvitse olla kiinnostunut Puolan sotahistoriasta saadakseen adrenaliinin virtaamaan täydessä asevarustuksessa olevan panssarivaunun kyydissä. Poznassa vierailijat pääsevät Moto-Armia.PL:n järjestämänä tutustumaan T-55 panssarivaunuun ja saavat ikimuistoisen kokemuksen tankin kyydissä. Panssarivaunuajelu sopii kaiken ikäisille ja on takuulla elämys, jolla kehtaa kehuskella työpaikan kahvitauoilla!

Puola_tank

3. Maisemalento Tatravuorten ja Dunajec –joen yllä
Slovakian ja Puolan rajalla sijaitsevat lumihuippuiset Tatravuoret, vuorten rinteiltä alas virtaavat joet, ja kirkasvetiset vuoristojärvet houkuttelevat maahan kiipeilijöitä ja retkeilijöitä ympäri maailmaa, mutta henkeäsalpaavat maisemat voi kokea myös ilman rinkkaa ja maihareita: ilmasta käsin. Aero Club of New Market:in toteuttaman puolen tunnin maisemalennon aikana kevytlentokoneen kyydissä voi nähdä koko kauneuden; jylhät Tatravuoret, Dunajec-joen, ja Zakopanen. Nämä vaikuttavat vuoristomaisemat ovat kuin kruunu muutoinkin mieleenpainuvalle lentokokemukselle.

Puola_lento

4. Varjoliito Itämeren yllä
Vieraaseen maahan tutustumisen ei tarvitse olla pelkkää opastettua kiertoajelua tai museokäyntejä, vaan näkeminen voi tapahtua itsensä ylittämisen ja uusien kokemusten kautta. Yksi tällainen kokemus on Trinity Art:n järjestämä varjoliito Itämeren yllä. Varjoliitoon tarvittavat välineet ja koulutus annetaan paikan päällä. Liitämään pääsee Chlapowosta, Gdyniasta, Ustkasta, ja Borskin lentokentältä.

Puola_gliding2

5. Romanttinen viikonloppu Lodz hotellissa
Etenkin jos matkustaa Puolaan kumppaninsa kanssa, kaipaa varmasti jossain vaiheessa taukoa lukuisista kulttuurielämyksistä ja nähtävyyksistä, ja odottaa rauhoittavaa kahdenkeskistä aikaa rakkaansa kainalossa. Romanttiseen yhteiseen iltaan voi virittäytyä Lodz Hotellissa, joka tarjoaa rakastavaisille ruusun terälehdin ja kynttilöin koristellun huoneen, kylpylähoitoja, ylellistä palvelua ja rentouttavan päivän päätteeksi pullon shampanjaa. Lodz Hotellin erikoisuus on rakennuksen historia, sillä ennen nykyistä tarkoitustaan se toimi tehdasrakennuksena.

Puola_romanticLodz

TOP 5 elämykset: Liettua

1. Ajelu ilmatyynyaluksella
Liettuassa voi kokea yllättäviä asioita, jos tietää mitä ja mistä hakee. Perinteisten nähtävyyskierrosten välissä voi virkistää mieltään ja ravistaa itsensä irti matkaväsymyksestä Vilnan läänissä sijaitsevassa Elektrenain kaupungissa, ilmatyynyaluksen ohjaksissa. Ilmatyynyaluksella voi liikkua maalla ja vedessä, ja käyttöopastuksen jälkeen taitavimmat kuskit pääsevät kokeilemaan taitojaan radalle. Elämyksen tarjoaa Extreme Delight.

Liettua-hoovercraft

2. Kuumailmapallolento Vilnaan tai Trakaihin
Kuumailmapallolento missä tahansa on kokemus, jonka muistaa ikuisesti, mutta se on myös oivallinen tilaisuus nähdä vieras maa ilmasta käsin. Maisemia pääsee ihailemaan lennolla Liettuan pääkaupungin Vilnan tai historiallisesti kiinnostavan Trakain pikkukaupungin yli. Oreivių komanda Oro balionain lennättämänä matkalle pääsee Trakaista ja lento kestää lähtövalmisteluiden jälkeen tunnin.

Liettua_hotairballoon

3. Ajelu panssarivaunulla
Liettuaan matkustava ei voi välttyä maan värikkäältä, synkältäkin menneisyydeltä, sillä maan historia tulee korostetusti esille lähes kaikkialla minne matkailija askeleensa suuntaa, mutta naama peruslukemilla ei tarvitse panssarivaunujakaan ihailla – ainakaan, jos ajelee sellaisella. TANKS.LT:n järjestämä ajelu FV432 panssarivaunulla on niskavilloja nostattava kokemus, johon pääsee osalliseksi Vilnassa. FV432 panssarivaunuja on käytetty rauhanturvaoperaatioihin mm. Afganistanissa ja Irakissa, ja se on saanut lempinimekseen ”sotataksi”, koska sen alkuperäinen tarkoitus oli sotilaiden kuljetus taistelualueelle.

Liettua_tank

4. Crazy Car -pujottelu
Jos matkan pääkohde on Trakain kaupunki ja olet kiinnostunut erikoisajoneuvoista, kannattaa osallistua hauskaan ja oikealla tavalla hermoja koettelevaan Crazy Car –pujotteluun. Crazy Car –pujottelu on nimensä mukaisesti hullua puuhaa, joka vaatii aivojen niksauttamista on-off- asennosta reverse-asentoon, nimittäin Crazy Car –versio Jeep Wranglerista ohjautuu täysin päinvastoin kuin mihin olet tottunut: oikealle käännettäessä auto ohjautuukin vasemmalle! Ja tällä autolla on läpäistävä haastava pujottelurata. Crazy Car –pujottelu on täydellinen irtiotto, jonka avulla voi tuulettaa päätään ja pitää hauskaa! Hulluttelun järjestää LaisvalaikioDovanos.lt.

Liettua_crazy-car

5. Tähtien katselu Liettuan tähtitieteellisessä museossa
Jos historialliset kohteet tai extreme-elämykset uuvuttavat, voi hiljentyä Molétain observatorion läheisyydessä sijaitsevassa Liettuan Tähtitieteellisessä Museossa, joka tarjoaa ainutkertaisen, vaikuttavan, ja universaalin kokemuksen niin turisteille kuin paikallisillekin. Kun Euroopan tehokkaimmat kaukoputket avaavat maailmankaikkeuden salat silmien eteen, mielen valtaa ihailu ja hämmennys, ja ihminen tuntee oman pienuutensa ja rajallisuutensa. Tämä vavahduttava kokemus yhdistää ihmisiä kansallisuudesta riippumatta.

Liettua_night_watch

TOP 5 elämykset Viro

1. Keskiaikaiset pidot Olde Hansassa
Hyvä ruoka, rento seura, ja musiikki tekevät juhlan kuin juhlan, mutta Olde Hansa tarjoaa vierailleen jotain tätäkin parempaa: aikahypyn keskiaikaan. Ravintola Olde Hansan Keskiaikaiset pidot pitävät sisällään herkullisen aterian juomineen ja viihdyttävää live musiikkia ympäristössä, joka kiidättää juhlijan vuosisatoja taaksepäin Hansaliiton aikaiseen Tallinnaan. Ravintola lupaa vierailleen kokonaisvaltaisen ravintolaelämyksen, jonka aikana jokainen voi hetken aikaa elää rikkaan kauppiaan pröystäilevää elämää ajassa, jonne voi palata vain Olde Hansassa.

Eesti_olde hansa

2. Kaivosmuseo
Vierailu Kohtlan Kaivosmuseossa on kiehtova kokemus, joka vie jopa kahdeksan metrin syvyyteen maan alle. Kaivoksessa, jonka hämärissä ja kosteissa olosuhteissa kaivosmiehet aikoinaan louhivat öljyliusketta, voi tänä päivänä kokea aivan toisenlaisen, jopa erikoisella tavalla romanttisen elämyksen. Kaivokseen nimittäin järjestetään myös kahden hengen ohjattuja käyntejä, joiden aikana kaivostyöläisten pikakurssin lisäksi nautitaan maanalainen ateria kaivosmiesten ruokalassa.

Eesti_kaevandusmuuseum

3. Romantiikkapaketti kahdelle
Tallinna on ihanteellinen matkakohde rakastavaisille, mutta jos omat niksit eivät riitä kiusoittelemaan kumppania seitsemänteen taivaaseen, vanhassa kaupungissa sijaitseva Hotelli St.Olav auttaa. St Olavin Romantiikkapaketti kahdelle varmistaa unelmien illanvieton, jonka aikana pariskunta saa nauttia romanttisesta kynttiläillallisesta ja jatkaa iltaa kahdenhengen hotellihuoneessa, jossa illan teema on huomioitu viettelevällä punaisella ruusulla ja pullollisella punaviiniä. Pakettiin kuuluu myös huoneeseen tarjoiltu aamiainen.

Eesti_st olav 2
4. Sail’N’Dine
Sail’N’Dine on jännittävä, historiallisiin maisemiin ja seikkailuihin johdattava merellinen elämys, jonka aikana tutustutaan Tallinnan merenkulun historiaan ja kuullaan kiehtovia tarinoita merirosvojen ja salakuljettajien ajoilta. Kaiken kruunaa merellä nautittu täydellinen päivällinen drinkkeineen. Tätä kokemusta varten Tallinnaan on suunnattava lämpimään aikaan, sillä Sail’N’Dine kausi kestää vain toukokuusta syyskuuhun. Seikkailun tarjoaa Kajsamoor.

Eesti-saildine

5. Swissótel hieronta- ja kylpyläpaketti kahdelle
Paras tapa irtautua arjesta ja vapautua stressistä on lähteä Tallinnan Swissótelin hoidettavaksi. Swissótelin Hieronta- ja kylpyläpaketti on kahden hengen vapaalippu täydelliseen lepoon. Paketti sisältää ylellisen hieronnan ja Purovel Spa&Sport kylpyläpalveluiden käytön. Swissótelin Hieronta- ja kylpyläpaketin voi helposti yhdistää vaikka työmatkaan tai muiden aktiviteettien lomaan virkistäväksi lepohetkeksi.

swisshotel

Teksti: Tiina, Elämyslahjat.fi
Katso lisää ja osta omasi täältä tai kirjoita info @ elamyslahjat.fi