kalapedikyyri

Esittelyssä kalapedikyyri: Luonnollista hoitoa

Kalapedikyyrissä hampaattomat Garra rufa-kalat puhdistavat näykkimällä ihon pinnalta kuollutta ihosolukkoa antaen samalla mikrohierontaa. Garra rufa eli Tohtorikala on Lähi-idästä, mm. Turkki, Syyria ja Irak, kotoisin oleva karppikalojen heimoon kuuluva pieni kala. Se elää joissa ja lähteissä, jopa 40 asteen lämmössä. Erään tarinan mukaan kalat on löytänyt turkkilainen lammaspaimen vuonna 1917 kun hän huomasi kalojen näykkimisen nopeuttavan ihan paranemista. Suomessa tohtorikaloja käytetään kalapedikyyriin, mutta joissakin Keski-Euroopan maissa ja Aasiassa niitä käytetään myös koko vartalon alueelle.

 

kalapedikyyri

Kalapedikyyrissä kalat näykkivät jalkoja poistaen kuollutta ihosolukkoa. Hoidon teho perustuu mikrohierovaan vaikutukseen ja kalojen erittämään dietanoli-entsyymiin, joka hoitaa. Hoito on hellävarainen ja täysin luonnonmukainen. Hoidon alussa kalat hiukan kutittaa, mutta siihen tottuu hetkessä. Kalojen antama mikrohieronta saa jalkojen pintaverenkierron vilkastumaan.

 

 

Kalapedikyyri sopii kaikille, kunhan jalat ovat terveet. Se sopii hyvin myös lapsille ilman ikärajaa. Tartuntariskin vuoksi infektiot ja tietyt sairaudet ovat esteenä hoidolla, esimerkiksi syyliä ja jalkasieniä ei saa olla. Myös haavat ja rikkinäinen iho estää hoidon. Jalkojen kunto tarkastetaan ennen hoitoa. Tartuntojen vuoksi terveysviranomaiset säätelevät hoitoja tarkasti. Terveysviranomaiset eivät suosittele hoitoa diabeetikoille, mutta sen suhteen tilanne on ristiriitainen, koska joidenkin mukaan niistä on usein hyötyä myös diabeetikoille.

kalapedikyyri

 

Hoidoissa huolehditaan äärimmäisen hyvin hygieniasta. Jokaiselle asiakkaalle on varattu oma pedikyyriallas. Allas tyhjennetään ja pestään jokaisen asiakkaan jälkeen, joten asiakkaille on aina puhdas allas ja vesi. Hygienian ja tartuntojen vuoksi, varsinkin Aasiassa, kannattaa hoitopaikka valita tarkkaan.

 

Kalapedikyyri on erityisesti hyvä silloin kun jalat ovat kuivat tai niissä on kovettumia. On kuitenkin huomioitava, että isompiin kovettumiin hoito ei tepsi vaan silloin on syytä hakeutua jalkahoitajan vastaanotolle. Mikrohieronnan vuoksi kalapedikyyri on omiaan ennaltaehkäisemään kovettumien syntyä ja toimii hyvin sarjahoitonakin, vaikka kerran kuussa.

kalapedikyyri

 

Kalapedikyyri rentouttaa, naurattaa ja strassintunteet loittonevat joka näykkäyksellä. Hoidon jälkeen iho on pehmeä ja olo virkistynyt. Uudet ja trendikkäät hoidot ovat usein kalliita ja siksi moni ei uskalla kokeilla niitä, nyt se ei ole kuitenkaan tekosyy. Kalapedikyyri onkin varsin huokean hintainen.

 

Jotkut pitävät kalapedikyyriä eläinrääkkäyksenä. Hoitoloissa on kuitenkin tiedossa se, että kalat ovat herkkiä ja vaativat tarkkaa huolenpitoa, jota ne myös saavat. Kaloille varataan riittävän isot altaat ja niille vaihdetaan, vähintään osa vedestä, kerran viikossa. Hoitolat pitävät kaloja arvokkaina työntekijöitä ja pääsääntöisesti ne elävät isoissa altaissa, joissa jäljitellään mahdollisimman tarkoin kalojen luonnonmukaisia elinolosuhteita. Kalat siirretään pedikyyrialtaisiin vain kalapedikyyrin ajaksi.

 

Hemmottele sinäkin nyt itseäsi hoitamalla kuivat jalkasi kesäksi kuntoon mukavalla kalapedikyyrillä ja nautit taas elämästäsi ihan uudella tavalla. Jalkasi eivät ole taatusti koskaan aiemmin tuntuneet yhtä ihanilta ja pehmeiltä!

 

Anu Jokela

Anu Jokela, Elämyskirjoittaja