raakakakku vadelma

Esittelyssä Raakakakun leivonta: Superkakku – trendi vai oikeasti terveellinen?

raakakakku siemen

Mikä ihmeen super? Kysehän on nyt tietenkin suureksi trendiksi nousseesta superfoodista. Superfoodilla tarkoitetaan luonnonmukaisesti tuotettuja ruokia, joka on poikkeuksellisen ravinnetiheää. Tyypilliset superfoodiksi luokiteltavat raaka-aineet sisältävät runsaasti proteiinia, aminohappoja, vitamiineja ja mineraaleja.

 

Kun superfoodiin alkaa tutustumaan, joutuu väistämättä mystisten nimien viidakkoon. Löytyy goji-, inca- ja acai-marjoja, macajauhetta, lucumaa ja outoja, mutta hieman tavallisemman kuuloisia kuten hampunsiemenet, himalajansuola ja raakakaakaojauhe. Raaka-aineilla on juuret kaukana ihmisen ravintohistorissa, mutta meille ne ovat vaapuneet vasta viime vuosituhannen lopulla, jolloin niistä tuli suuri trendi-ilmiö. On kuitenkin syytä muistaa, että oikeasti superfoodi ei täälläkään ole mikään uusi asia. Olemmehan käyttäneet metsistämme löytyväi marjoja jo kauan.

 

Superfoodin mukana keittiöihimme on tullut yksi uusi ilmiö, raakaleivonta. Raakaleivonnassa leivonnaiset valmistetaan ilman kypsentämistä eli uunia ei tarvita. Kuumentamattomassa ruoassa säilyvät myös kaikki vitamiinit, mineraalit ja entsyymit, sillä kuumennus ei vahingoita arvokkaita ravinteita. Näin saamme superista kaiken hyödyn irti.

 

raakakakku mustikka

Raakaleivonnassa päästään nauttimaan siitä, mitä monet kaipaavat; terveellisistä kakuista! Raakakakun valmistus eroaa perinteisestä kakun leipomisesta paljonkin. Raakakakkua ei paisteta, mutta siihen ei myöskään käytetään mitään eläinperäisiä tuotteita, ei valkoisia jauhoja eikä valkoista sokeria. Toisin sanoen, se on herkullinen, täysin vegaaninen, laktoositon ja gluteeniton kakku.

 

Raakakakun leipomisessa käytetään vain terveellisiä aineita. Jauhot korvataan pähkinöillä ja siemenillä sekä kuivatuilla hedelmillä. Makeutta kakkuihin tuo palmusokeria tai agavesiirappi. Kerma ja juustot voi korvata cashew- tai macadamipähkinöillä. Kun niitä liottaa ja muussaa ne tehosekoittimella soseeksi, saadaan aikaan kermainen pähkinämassa. Kaakaovoi jähmettää kakun kiinteäksi ja kookosöljyä voit käyttää voin sijasta. Ainekset kuulostavat oudoilta, mutta oikeasti ne ovat yksinkertaiset ja saatavilla useimmista ruokakaupoista.

 

raakakakku mansikka

Raakakakku on terveellinen, mutta äärimmäisen täyttävä. Useimmiten yksi pala riittää. Raakakakkujen säilyvyys on onneksi hyvä, koska kylmässä ne säilyy varmasti kuukausia (jos ei tule aikaisemmin syödyksi).

 

Jos ajatus tästä herkullisesta ja terveellisestä superkakusta epäillyttää, kokeile itse ja ihastu. Tämän jälkeen voit pitää herkkupäivän, vaikka joka päivä. Ja vaikket aikoisikaan superfoodista elämäntapaa, kokeile niitä kesän juhlapöytään. Raakakakku mitä mainioin tarjottava myös suurimmalle osalle erityisruokavalioita noudattavia, sillä ne ovat gluteenittomia, maidottomia ja vegaaneille sopivia. Muista kuitenkin, että olemassa on myös pähkinäallergikkoja, joille useimmat raakakakut eivät sopi.

 

Voit aloittaa raakakakun kokeilun, Novellen herkullisesta vadelmaisesta raakakakusta, jonka valmistaminen on helppoa ja yksinkertaista.

 

Pohja
1 dl pähkinöitä
2 rkl kookosöljyä
noin 10 kuivattua luomuaprikoosia
1 rkl raakakaakaojauhetta
ripaus merisuolaa

 

Täyte
2 dl kotimaisia pakastevadelmia (tai muita marjoja)
2,5 dl cashewpähkinöitä
1,5 dl kookoskermaa
1/2 dl sitruunamehua
1 tl kardemummaa
1 rkl luomuhunajaa
+ 1 dl kotimaisia vadelmia kakun päälle

 

raakakakku vadelma

Aloita sekoittamalla pohjan ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Painele massa irtopohjavuoan pohjalle ja laita vuoka pakastimeen siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

 

Liota cashewpähkinöitä vähintään tunti ennen kakun valmistamista, voit laittaa pähkinät likoamaan jo edellisenä iltana. Laita kaikki täytteen ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaisen kuohkeaksi. Kaada seos jäähtyneen pohjan päälle. Lisää pinnalle pakastevadelmia ja painele ne täytteen sisään. Nosta vuoka takaisin pakkaseen noin puoleksi tunniksi. Ota kakku huoneenlämpöön viisitoista minuuttia ennen tarjoilua ja nauti hyvässä seurassa.

 

Täältä ElämysLahjojen Raakakakku Workshopit.

 

Anu Jokela

Anu Jokela, Elämyskirjoittaja