Joulu – elämys vai materiaa?

Emmi_pidälappipuhtaana_small

Puhtaamman ja viihtyisämmän Lapin luonnon hyväksi työskentelevä Emmi kirjoitti blogiinsa kaupallistetusta joulusta ja vaihtoehdoista tavaralle.

Joulukoristeet, -karkit, -lahjaideat ja -ruokareseptit ovat tulleet kauppoihin ja tarjouslehtisiin jo kauan sitten. Tiedän, etten ole ainoa, jota ahdistaa aina aiemmin ja aina enemmän kaupallistettu joulunaika. Uskallan väittää, että harvoin enää lahjaksi annetaan tai saadaan sellaista, mitä todella tarvitaan. Ostetaan ja annetaan nyt vain sen takia, kun siitä tulee niin hyvä mieli, antamisen (vai ostamisen?) ilosta. Onko siinä enää mitään järkeä?

Pahinta on, että tiedän ihmisiä, jotka ostavat lahjoja, vaikka tietävät saajan toivovan muuta. Joulumielen varjolla he käyttävät tilaisuuden hyväkseen ja saavat itse nautintoa siitä, että pääsivät taas vähän shoppailemaan. Ei itselle tietenkään, vaan lahjaksi. (Tai no, tuli ostettua sitten itsellekin jotakin, kun kerran samalla reissulla löytyi.) Lahjan saaja sitten saa epätoivoisesti miettiä, mitä tehdä epämieluisella ja tarpeettomalla lahjalla.

Joulutuhlailu ei myöskään rajoitu vain lahjoihin. Joka vuosi pitää saada jouluksi jotain uutta kotiin ja ruokien laitto ja hamstraaminen aloitetaan jo hyvissä ajoin. Viime vuonna joulunjälkeisistä alennusmyynneistä ostetut joulukoristeet eivät enää sovikaan sisustukseen, niin pitääpä hankkia uudet. Ja kyllähän kaapit pitää olla pullollaan ruokaa, ei se mitään, vaikka sitä jäisikin yli. Kaupathan ovat kiinni kokonaiset pari päivää, siihen täytyy varautua, ettei nälkiinnytä!

Mitä jos ei lähtisikään mukaan tähän rumbaan? Vaihtoehtoja on. Suosi palveluja (omia ja muiden), anna elämyslahja (lahjakortti vaikka hierontaan tai kotisiivoukseen), tee itse lahjakortti (varmasti persoonallinen), lahjoita hyväntekeväisyyteen ja suosi kestäviä ja kierrätettäviä koristeita (perusta vaikka vaihtorinki tuttujen kesken tai tule tänne>>).

Jos kuitenkin välttämättä haluat ostaa jotakin tavaraa, kysy reilusti lahjan saajalta konkreettisia toiveita ja muista laatu ja kestävyys! Persoonallisen ja ekologisen paketin saat käärimällä lahjan vanhaan julisteeseen, aikakauslehteen tai sanomalehteen, vain mielikuvitus on rajana. Muistathan, että tavallinen lahjapaperi sen sijaan on sekajätettä.

Internetin ihmeellinen maailma on vinkkejä pullollaan, tee sinäkin itsellesi ja läheisillesi tänä vuonna elämysjoulu – materialistisen joulun sijaan!

Tästä pääset alkuun: Tervetuloa Joulu ilman jätettä -tapahtumaan ke 20.11.2013 klo 10-14 Lapin yliopistolle valmistautumaan jouluun ilman turhia ostoksia, stressiä – ja jätettä!

Teksti: Emmi, Pidä Lappi Siistinä RY
Alkuperäinen artikkeli (julkaistu kirjoittajan luvalla)