Joulu, joululahjat, ei kai taas! – 9 vinkkiä välttää joulustressiä

joulutunnelma

 

Apua! Joulu on viikon päästä ja kaikki lahjat hankkimatta! Vanne kiristää päätä ja aivoissa käy läpiveto, kun mieleen ei tule ainoatakaan lahjaideaa. Kauppojen ruuhkaiset käytävät ja kilometrin pituiset kassajonot kiidättävät mielen pois kauppakeskushelvetistä jonnekin lämpimään Hawaijin auringon alle. Tämä on tuttu tilanne etenkin niille, joille joulu on herkkuineen ja lahjoineenkin vain yksi pakollinen juhlasesonki muiden joukossa. Jos aika on armotta kulunut loppuun, on parasta tyytyä kohtaloonsa ja ostaa lähimmilleen mitä käteen sattuu, mutta vastaisuudessa joulustressi kannattaa selättää ennakoimalla.

 

Yhdeksän kultaista vinkkiä stressittömään joulunodotukseen:

 

1. Yksinkertainen on kaunista, älä tee joulunvietosta monimutkaista. Kukaan ei kysele kuinka monta kertaa kuurasit keittiön lattian tai muistitko pyyhkiä katot ja wc-pöntön tauksen, eikä kenellekään jää joulusta mieleen kultaisiksi kolibri-linnuiksi taitellut servetit tai omatekoinen glögi, jonka mausteet keräsit omin käsin neilikkapuusta jouluisella Indonesian matkallasi. Jokaista kaunista ajatusta ja kanelintuoksuista kuningasideaa ei tarvitse toteuttaa saman joulun aikana. Suosi siis suuria linjoja, ja keskity olennaiseen.

 

2. Älä odota liikoja. Kinkku voi palaa ja koira voi kaataa joulukuusen, miehen lahjavalinta voi olla luumunväriset kalsarit ja irokeesi, ja sähköt voivat katketa juuri, kun olet lämmittämässä lanttulaatikkoa, mutta se ei ole maailmanloppu, eikä sen tarvitse pilata koko joulua. Pidä odotukset realistisina, niin säästyt pettymyksiltä.

 

3. Järjestä ystäville pikkujoulut. Pikkujoulut ystäville voi olla hauska tapa rentoutua ja hoitaa ystävien lahjominen pois alta ennen kiireisintä aikaa. Pikkujouluissa voi myös testata reseptejä ja leipoa pakkaseen oman perheen joulunviettoa varten.

 

4. Jos ystävälläsi on jo kaikkea, anna lahjaksi yhteistä aikaa. Jokaisella meistä on tuttavapiirissä ainakin yksi ihminen, jolle on joka vuosi yhtä vaikea valita lahjaa. Älä anna asian vaivata, hanki lahjaksi yhteinen elämys tai matkalahjakortti sinulle ja ystävällesi. Yhteinen aika on paras lahja mitä toiselle voi antaa!

 

5. Jos on rahaa, muttei aikaa, säästä vaivaa. Vaikka itse tehdyt lahjat ovatkin ihania, niiden tekemiseen ei kannata tuhlata jokaista liikenevää minuuttia. Jos ajan puute on ongelmasi, tyydy jouluvalmiisiin paketteihin.

 

6. Jos on aikaa, muttei rahaa, näe vaivaa. Hetkellinen rahapulakin voi joulun alla olla positiivinen juttu, koska joulu on käsityöläisen unelma-aikaa. Lehdet ovat pullollaan hauskoja lahjaideoita ja kaupat pursuavat värikkäitä lankoja, kankaita, ja askartelutarvikkeita. Eikä mikään loihdi joulun tunnelmaa niin kuin glögin- ja piparin tuoksuinen askarteluhetki!

 
7. Tee lahjaostokset ajoissa, suosi verkkokauppoja. Kyllä, joulusesonkina kaupat täyttyvät toppatakeissaan hikoilevista mammoista ja hermoheikoista miehistä, joiden naamalta voi laskea sekunteja seuraavaan parisuhdekriisiin, mutta älä anna sen lannistaa. Siirry asioimaan verkkokauppoihin tai varaa kokonainen päivä vain lahjahankintojen tekemiseen. Sen jälkeen voit rauhassa hengähtää ja keskittyä joulutunnelman luomiseen.

 
8. Mene hierojalle jo ennen ensimmäisen hermosäikeen katkeamista. Kuka tietää, ehkä rento esimerkkisi tarttuu muihinkin.

 
9. Jos stressi ennakoinnista huolimatta yllättää, hengitä syvään ja mieti mikä joulusta tekee ikimuistoisen: lahjat vai yhteinen aika perheen ja ystävien kanssa? Mikään lahja ei voi korvata läsnäoloasi, mutta yhteinen aika perheen kanssa voi pelastaa koko joulun.

 

Teksti: Hilkka

 

Jos joululahja on vielä hakusessa, voit tutustua ElämysLahjojen joululahjavalikoimaan.