liikelahjat

Liikelahja – välttämätön paha vai oivallinen lahjanantomahdollisuus?

liikelahjat

 

Liikelahjat ovat monille yrittäjille ja työntekijöille pakollisia annettavia. On muistettava yhteistyökumppaneita ja kollegoita vuoden päätteeksi jollain pienellä tavaralla. Mutta onko liikelahjoissa iloa saajalleen vai onko kyseessä turhakin traditio, jonka voisi vaikka lopettaa ja laittaa vain vaikkapa kiitossähköpostia bisneskumppaneille.

 

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että liikelahjat ovat paljon enemmän mahdollisuus kuin uhka. Lue alta muutamat vinkkini paremmiksi liikelahjoiksi, joiden antaminen on mukavaa ja vastaanottaminen iloa tuottavaa.

 

Ruokaelämys tavaran sijaan – mainio liikelahjaidea

 

Kun haluat muistaa bisneskumppania tai yhteistyötahoa, voit toki aina antaa lahjakortin tavaralahjan sijaan – mutta mikä olisi sopiva elämys ihmiselle, jota et niin hyvin työelämän ulkopuolella tunne? No lahjakortti johonkin hyvään ravintolaan, totta kai. Hyvästä ruoasta nauttiminen yhdistää ihmisiä, ja elamyslahjat.fi-luettelosta löydät parhaat lahjakortit kotimaisiin huippuravintoloihin. Liikekumppani voi tilata mitä haluaa ja lahjakortti maksaa – tästähän ei liikelahja parane.

 

Ja jos oikein haluat tehostaa liikelahjaasi, harkitse vaikka wine tasting -lahjakortin tai illallinen pimeässä -elämyksen hankkimista. Nämä lahjakortit osoittavat, että olet totisesti nauttinut yhteisestä työstänne menneenä vuonna ja arvostat todellakin liikekumppaniasi.

 

Pieni henkilökohtainen tuote – oiva liikelahja

 

On myös totta kai mahdollista antaa jokin pienimuotoinen, työelämässä aina tarpeellinen liikelahja. Kun haluat muistaa yhteistyökumppania mukavalla (ja kukkaroasi säästävällä) tavalla, esimerkiksi kuulakärkikynä tai mustekynä kotelossa on arkinen mutta juhlallinen annettava – tällainen tuote tulee kyseeseen, kun on annettava useampia liikelahjoja, vaikkapa koko työosastolle tai yhteistyöfirman työntekijöille. Samaan kategoriaan putoavat solmioneulat, rannekorut ja muut pienet mutta juhlavat koriste-esineet.

 

Perinteinen on (joskus) parempi

 

Olen itse työskennellyt muun muassa musiikkituotantojen ja monenlaisten tapahtumatuotantojen parissa. Näissä piireissä oivallinen kiitoslahja vuoden yhteisistä saavutuksista (tai koettelemuksista) on perinteinen pullo hyvää viiniä tai konjakkia. Kun annat liikelahjaa, tärkeää on tietää, mikä on missäkin piireissä sovelias lahja – ja voit olla varma, että tie-elämän uuvuttamalle ja jouluna vihdoin kotiin palaavalle keikkatyöläiselle paras lahja on herkullinen juomanautinto, ja tämä paketti avataankin leppoisasti nojatuolissa, villasukat jalassa eikä kiire mihinkään.

 

Paljon aikaa poissa kotoa viettäville keikkatyöläisille suositeltava lahja on myös jokin yhteinen, koko perheen voimin toteutettava elämys – vaikkapa vauhdikas escape room -huonepakopeli tai leppoisampi ulkoiluelämys. Elamyslahjat.fi-katalogissa on paljon vaihtoehtoja tähän tarkoitukseen – hae hakusanalla ”perhe”.

 

Mikko

 

– Mikko, elämyskirjoittaja