Mitä antaa lahjaksi viinin ystävälle?

lahja viinin ystävälle

Mikä onkaan ihanampaa, kuin viini pitkän viikon päätteeksi. Viinien maailmasta löytyy kaikille jokin sopiva vaihtoehto! On kuplivaa, valkoista, punaista, roséeta, alkoholitonta, alkoholillista ja paljon muita. 

Viiniä on nautittu vuosituhansien ajan ja vanhimmat löydöt on tehty yli 7000 vuoden takaa. Tietenkään tämä viini ei ole ollut ihan samanlaista kuin nykyiset viinit, mutta idea on silti ollut sama. Nämä yli 7000 vuotta sitten tehdyt viinit ovat nautittu tuoreena: keraamisessa astiassa on sekoitettu viinirypäleitä ja pihkaa. Siinäpä vasta makuelämys!

Vanhin viininvalmistamo sijaitsee Armeniassa syrjäisessä luolassa. Tälle paikalle on arvioitu ikää noin 6100 vuotta ja sieltä on löytynyt kunnon varustelut. Viiniä alettiin kutsua viiniksi vuonna 1400 ennen ajanlaskun alkua Kreikassa. Nykyisin viinejä löytyy kaikenlaisia, jopa alkoholittomia. Tämän lisäksi viiniä käytetään muuhunkin, kuin vain juomiseen kuten ruoanlaittoon ja hemmotteluhoitoihin.

Lahjaideoita viinin maailmasta

Viinistä voi nauttia usein eri tavoin. Viiniä voi maistella, haistella tai jopa hyödyntää hieronnassa! 

Punaviinihieronta on erikoinen, mutta täydellisen hemmotteleva hoito, jossa käytetään alkoholitonta punaviiniä. Tämän hieronnan uskotaan rentouttavan lihaksia ja tasoittavan ihon sävyä, hyödyntäen punaviinin antioksidantteja sekä polyfenoleja. Hieronnassa punaviini levitetään iholle, jotta siitä imeytyy kaikki sen hyödyt paremmin. Elämys on myös ihanan tuoksuinen ja sellainen, jota ei kovin moni tiedä olevan olemassakaan! 

Viinin ystävälle voisi olla mielenkiintoista päästä tutustumaan viinin valmistukseen. Tiesitkö, että Suomestakin löytyy viinitiloja? Chateau Nagu on Suomen ensimmäinen kaupallinen viinitila, joka kasvattaa enemmän ja vähemmän suosittuja rypäleitä, muun muassa Cabernet Sauvignon ja Riesling. 

Viinitila tarjoaa myös mahdollisuuden omistaa viiniköynnöksiä vuositilauksella. Viininystävälle voisikin olla mainio lahja Pinot Noir -viiniköynnös vuodeksi, jonka jälkeen tämä voi joko lunastaa rypäleet sellaisenaan tai vaihtoehtoisesti mehuna tai viininä. Vuoden aikana pääsee myös tilalle katsomaan, kuinka köynnös voi ja miten omat rypäleet siinä kasvavat.

Hauskaa tekemistä merkkipäiville voisi myös olla vierailu viinitilalla. Vierailulla pääsee tutustumaan viinitieteelliseen puutarhaan, oppimaan uutta viinin valmistuksesta sekä rypäleiden kasvattamisesta. Ja tietenkin maistamaan suomalaista viiniä!

Nauvon Paratiisissa, jossa viinitila sijaitsee, on myös kesäisin taidenäyttelyitä. Taidetta pääsee luonnollisesti myös katsomaan vierailun aikana. Viiniharrastajalle tämä vierialu ei kuitenkaan välttämättä riitä, sillä unelmana olisi tulevaisuudessa ikioma viinitila. Onneksi Chateau Nagu tarjoaa mahdollisuuden viettää myös päivän viinitilallisena.

viiniköynnös

Päivä viinitilallisena – viinin ystävän unelmaelämys

Mitä päivä viinitilallisena pitää sisällään? Jos sinä tai ystäväsi haluatte kokea jotakin sellaista, jota erittäin harva suomalainen pääsee koskaan kokemaan, voisi päivä viinitilallisena olla paikallaan. Ulkopuoliselle saattaa viinitilallisen päivä kuulostaa helpolta ja aika monelle varmasti tulee mieleen, että siellä ei omistaja paina töitä, sillä valtavat viinipellot vaativat kunnon määrän työntekijöitä menestyäkseen. Näin ei kuitenkaan Chateau Nagussa ole. Siellä tehdään töitä sydämellä ja laadun varmistamiseen ei ole kukaan parempi kuin itse omistajat. 

Elämyksessä pääset mukaan kokonaiseen työpäivään, alkaen aamulla klo 10 ja loppuen päivälliseen. Jokainen päivä viinitilalla on erilainen, eikä siis voi tietää, mitä eteen on tulossa! Varmaa kuitenkin on se, että tämä tulee vahvistamaan unelmia omasta viinitilasta. Päivän aikana hoidetaan viiniköynnöksiä sekä kerrotaan paljon niiden kasvattamisesta ja tietenkin viinin valmistuksesta. Opit myös päivän kuluessa, mitä täytyy tehdä, jotta lopputuloksesta tulee mahdollisimman hyvää ja ennen kaikkea laadukasta.

Miten osaan valita täydellisen viinielämyksen lahjaksi?

Mikä lahja siis valita? Herkullinen hieronta, opettavainen vierailu, ikioma köynnös vai kokonainen työpäivä viinitilalla? Täydellisen lahjan valitseminen voi olla hankalaa, kun kaikki kuulostaa niin hyvältä! Onneksi lahjakortin voi aina vaihtaa toiseen, mikäli tulisi toisiin aatoksiin. 

Punaviinihieronta voi olla hyvä vaihtoehto niille, joiden arjen kiire ei anna tarpeeksi aikaa käymään Nauvossa, mutta haluat lahjan silti liittyvän tähän iänikuiseen suosikkijuomaan. 

Viinitilavierailu taas on niille hyvä, jotka ovat aiheesta kiinnostuneita ja haluavat oppia uutta, mutta eivät välttämättä halua koko päivän mitassa perehtyä tähän. Tämä voisi olla hyvä sellaiselle henkilölle, joka maistelee silloin tällöin uusia viinejä ja on kiinnostunut näkemään kotimaista viinitilaa.

Ikioma köynnös taas on mainio niille, jotka eivät välttämättä kovin paljoa pääse reissaamaan, mutta rakastavat kertoa, että omistaa viiniköynnöksen koti-Suomessa. Silloin oma viiniköynnös kuulostaa aika hyvältä, eikö?

Viimeinen vaihtoehto eli päivä viinitilallisena on sitten niille, jotka rakastavat viiniä, ja joiden intohimona on erilaiset vanhat ja uudet viinit. Nämä voivat olla niitä, joilla on jokin 50 vuotta vanha viinipullo komeilemassa keskeisellä paikalla kotonaan ja unelmana on jonakin päivänä kölliä Espanjan auringossa ihaillen ikiomaa viinitilaa. Tästä työpäivästä pääsee kyllä erinomaisesti viinitilan omistuksen makuun!

-Sari, Elämyslahjat.fi

Lue myös: Mitä ostaa lahjaksi oluen ystävälle?