Pinjasta pilotiksi?

Kävinpä kuulkaas lentämässä, how cool is that? Ei minusta kyllä pilottia tule, kerronpa teille miksi.

 

lento20

 

Saavun Helsinki-Malmin lentoasemalle, joka huokuu historiaa. Halleja, kiitoratoja, koneita tulossa ja menossa. Astumme sisään halliin, joka on täynnä lentokoneita, osa vesilentokoneita, osa kenttäkoneita. Ensimmäisen yllätyksen tarjoaa se, kuinka kevyt kone on, pojat työntävät käsipelein vähän yli parisataa kiloisen koneen ketterästi tallista ulos.

 

lento21

lento4

 

Pidän yleisestikin lentämisestä, joten odotan innolla ilmaan pääsyä. Ihastelen ja tutkin konetta sillä välin, kun pojat laittavat kaiken kuntoon lähtöä varten.

 

lento5

lento9

lento10

 

Kipuan koneeseen, joka on juuri sopivan kokoinen kahdelle. Koordinaatit, kartat ja trimmit kuntoon, turvavyöt kiinni ja luurit korviin. Lennonjohdon kanssa lentäjä viestii koodeilla, kaikelle on omat nimensä, radoille ja ilma-alan reiteille. Tämä todellakin tapahtuu, ja nyt alkaa jo jännittää. Moottori käy sillä välin kun odotamme omaa lähtövuoroamme. Kone on niin kevyt, että moottorin todella kuulee ja tärinän tuntee kropassaan.

 

lento8

lento11

 

Kiihdytys kiitoradalla ja woah, maan näkee loittonevan kirjaimellisesti jalkojen alla. Tunne on täysin ennenkokematon ja todella erilainen kuin isolla matkustajakoneella matkustettaessa, tunne lentämisestä on paljon voimakkaampi ja konkreettisempi. Pääsemme ulos kentän ilmatilasta. En pidä korkeista paikoista, normaalista lentomatkustamisesta kylläkin. Tämä kokemus kolahtaa kyllä tuohon ensimmäiseen, ja huomaan jännittäväni koko kroppani lihaksia. Ilman ja itsesi välissä on ainostaan tuulilasi ja vieressäsi ohut ovi. Olemme todella ilmassa ja lennämme.

 

lento19

 

Alan pian rentoutumaan ja nauttimaan tunteesta, adrenaliinit kuitenkin virraten. Meille sattui mielettömän upea ilma, pilvetön taivas ja kirkas aurinko. Lennämme niin alhaalla, että koko skenaarion näkee avautuvan alla, riittää ainoastaan, että kurkistaa olkansa yli. Lennämme Porvoon kauniin vanhan kaupungin yllä ja lentäjä kertoo tarinoita tutuista paikoista ja lentokokemuksistaan vuosien varrelta. Välillä lennonjohto antaa koordinaatteja muista ilmatilassa liikkuvista koneista. Ammattilaisten huostassa on turvallinen olla.

 

lento18

 

Kevyen koneen luonteeseen kuuluu toki se, että myös pienet ilmakuopat tuntee lentäessä. Näitä ei kuitenkaan ole paljoa, eivätkä ne vaikuta millään tavalla koneen ohjattavuuteen.

 

Lentäjä näyttää ja opastaa miten konetta ohjataan, ja siipien kallistuessa puolelta toiselle jännitys muistuttaa taas läsnäolollaan. Hän kysyy, haluanko kokeilla ohjata konetta myös itse. Epäroin hetken, mutta tartun kuitenkin ohjauskeppiin. Yllätyn heti siitä, kuinka herkästi lentokone reagoi pieniinkin ohjausliikkeisiin, kone lähtee kallistumaan eteenpäin nopeasti. Annan ohjat takaisin ammattilentäjälle, tämä pilotointi riitti minulle ja keskityn mielummin näissä korkeuksissa vain maisemien ihasteluun.

 

pinjalento3

 

Lennämme sydäntäni aina lähellä olevan kuvan kauniin saariston yllä. Aurinko heijastuu mereen, vetää muuten aika hiljaiseksi. Ihan mieletön rauhan ja onnellisuuden tunne valtaa kropan ja mielen, yläilmoissa on melkoisen maagista kyllä olla ja arjesta irtautuu väkisinkin. Loppumatkan olemme hiljaa, nautimme.

 
lento17 lento14

Palaamme Helsinki-Malmin kentän ilmatilaan ja muistan taas vähän jännittää laskeutumista. Laskeudumme kuitenkin todella pehmeästi ja sulavasti radalle, ihan rauhassa. Ah, upeutta kerrassaan.

pinjalento
 

Odotin elämykseltä toki myös jonkin verran, mutta täytyy sanoa että kokemus oli silti paljon voimakkaampi kuin mitä osasin odottaa. Lentokokemus sai tunteet ja fiilikset sinkoilemaan ja täyttämään voimakkuudellaan. Adrenaliinia, innostusta, jännitystä, hämmästystä, helpotusta ja mielettömiä maisemia. Siitä on tämä kokemus tehty. Suosittelen tätä ehdottoman vilpittömästi ja lämpimästi lahjaksi itsellesi ja läheisillesi. Jollekin, joka on aina haaveillut lentämisestä, tai toisaalta ehkä jollekin, joka ei ole koskaan edes uskaltanut ajatella vastaavaa mahdollisuutta. Jollekin, joka ei uskaltaisi tai raaskisi järjestää itselleen lentoaikaa, mutta tulee saamaan kokemuksesta oi niin paljon irti ja muistamaan sen varmasti aina. Kenties jollekin, joka on päättänyt päihittää lentopelkonsa?
 

Sen ainakin tiedän, että tämä on joulun suosituimpia lahjojamme ja kuka tahansa lennon saakin pukinkontista, ilahtuu ja innostuu satavarmasti ja tulee saamaan uuden mielettömän muiston ja kokemuksen. Minun on helppo sanoa että rakastan tätä elämystyötä, ja siksi haluan jakaa samaa iloa myös muille!
 

Täältä pääset tsekkaamaan Lento kevytlentokoneella -tuotetiedot ja varaamaan oman lahjakorttisi. Kenelle Sinä aiot antaa tänä jouluna uuden kokemuksen pilottina? Uskoisin ainakin, että hän tulee olemaan parempi lentäjä kuin minä 😀

Joskus on oikeasti ihan hyvä pitää pää vähän pilvissä. Rakkautta ja aurinkoa kaikille,

 

Pinja