ylioppilaslakki

Ylioppilaslahjoja, jotka muistetaan

ylioppilaslakki

Kaikkien, varsinkin opettajien, yllätykseksi kirjoitin ylioppilaaksi kolmen vuoden ahertamisen jälkeen keväällä 2005. Olin ylpeä suorituksestani, koska niin moni oli kehottanut minua luovuttamaan ja vaihtamaan ammattikouluun ”kun lukeminen ei kerta kiinnosta”. Eikä ne arvosanatkaan niin kehnoja ollut, ihan kelpo paperit. Kun tuli hetki, että sain painaa valkolakin päähäni ylioppilaslautakunnan paperit kädessä, oli tunne äärimäisen huojentunut ja innostunut. Päivästä muistan sen ihanan silkkisen vaalean mekkoni, sukulaisten vierailun sekä kavereiden kanssa vietetyt juhlat kaupungissa. Tietenkin muistan myös lahjat, joista valtaosa oli riihikuivaa rahaa ja shekkejä. Olin silloin tähän äärimmäisen tyytyväinen, olinhan lähdössä matkalle ja raha mahdollisti siellä esimerkiksi shoppailun. En siis valita. Kuitenkin jos nyt saisin esittää toivomuksen, toivoisin jotain joka jäisi selkeästi enemmän mieleen ainutlaatuisuudellaan.

Suosittelisinkin tutustumaan ElämysLahjojen valtaisaan valikoimaan lahjoista, jotka ovat keskittyneet nimenomaan muistoihin, kokemuksiin ja ennen kaikkea elämyksiin. Esimerkiksi kuumailmapalloajelu tuskin ihan heti unohtuisi tai sitä tulisi kovin nopeasti uudestaan kokeiltua. Itselleni tämä tosin voisi olla hieman liian hurjaa, rauhallinen luonne kun olen, ja ottaisinkin mieluummin jotain hemmotteluhetkiä, liikuntaa tai matkustelua.

Ajattelinkin asettua hetkeksi tuoreen ylioppilaan saappaisiin ja kerätä oman top-lahjalistani. Lahjalista näyttäisi tältä:

ylioppilaslahjaksi lasinpuhallus Lasinpuhallusta
Olen aina pitänyt käsillä tekemisestä ja taiteesta. Graafista suunnittelua, käsitöitä, vaatteiden suunnittelua ja tekemistä, helmitöitä ja hopeasavea on tullut kokeiltua, mutta lasinpuhallusta en ole kokeillut. Tämä voisi olla hauska ja unohtumaton kokemus, jossa voisin hyödyntää sekä taiteellisen silmäni että sormilla näpertämisen.

ylioppilaslahjaksi valokuvaBoudoir-kuvaus
En ole koskaan ollut oikein sinut itseni kanssa enkä nähnyt itsessäni samaa kauneutta kun mitä muut ovat nähneet. Bondoir-kuvat ovat sensuelleja ja vihjailevia, niiden avulla voisin nähdä itsestäni uusia puolia ja saada varmuutta itseeni. Tästä olisi hyötyä kun ylioppilasjuhlien jälkeen olisi aika siirtyä kohti uutta elämää.

ylioppilaslahjaksi romantiikkaaRomanttinen yö Tallinnassa kahdelle
Muistan kuinka rankkaa aikaa lukio oli. Samalla olisi pitänyt opiskella, miettiä tulevaisuutta ja aikuistua. Ainakin itse olin tästä kaikesta ja niiden tuomista muutoksista äärimmäisen väsynyt ja ressaantunut. Mikä olisikaan ollut ihanampaa rankkuuden jälkeen kun lähteä rakkaan ihmisen kanssa viettimään romanttista yötä Tallinnaan ja sammalla hetkeksi unohtaa kaikki ja pysähtyä vain nauttimaan kuohuviinistä ja kynttilöistä sekä Tallinnan tunnelmasta.

Vihjeeni siis teille, jotka nyt mietitti, mitä antaisin ylioppilaslahjaksi. Kipin kapin ylioppilaslahjoja selailemaan, sieltä löytyy asialliseen hintaankin upeita lahjaideoita kaikkeen makuun!

Anu Jokela

Anu Jokela, Elämyskirjoittaja