flyboard

Esittelyssä Flyboard: Onko se lintu vai kala?

flyboard

 

Onneksi aina ei tarvitse valita. Jos ei ole ihan varma tahtooko lentää vai sukeltaa, mutta on varma, että tahtoo kastua, suosittelemme vilpittömästi kokeilemaan Flyboardia. Niin hullutakuin tämä kuulostaa, on tämä ehdottomasti ensi kesän todo-listallani.

 

Tällä vekkulilla laitteella on mahdollista lentää jopa 15 metrin korkeudessa ja sukeltaa aina 2,5 metrin syvyyteen. Tämä vaatii tasapainoa eikä sovi tosikoille. Luvassa on pyllähtämisiä ja nokalleen kellahtamisia kosolti. Mutta tämä kaikki korreloi hauskuuden kanssa. Hauskaa on taatusti itse kokijalla, mutta epäilemättä yleisökin voi hörähdellä hyväntahtoisesti rannalla.

 

RAKETIN LAILLA YLOS JA ALAS

 

Flyboard on kiinnitetty letkulla vesijettiin. Jetin tehtävänä on tuottaa ja ohjata alipaineella vettä ja ilmaa laudan ilmassa pitäviksi voimiksi.  Jetin turbiinilla säädellään alipaineen voimaa eli sitä kuinka korkealla tai syvällä mennään, joten yksin tässä ei voi olla liikenteessä.

 

Jos tuntuu täysin käsittämättömältä, voit kuvitella reppuraketin, mutta sijoittaa sen jalkojesi alle. Tai sitten voit katsoa Yuotubesta muutaman näppärän videon.

 
Tämä on vähän kuin henkilökohtainen vuoristorata: ylös ja alas. Paitsi vuoristoradalta ei tiputa.

 
– Ehkä mielenvikaisimman siisteintä ikinä mitä olen kokenut. Siis minähän menin turvalleni ja perseelleni koko ajan. Vaikka pidän itseäni vaatimattomana vesipetona, ja vain jalo nöyryyteni estää minua kutsumasta itseäni atleetiksi, otti ensimmäiset kerrat todella koville. Mutta se oli ja on jokaisen sekunnin arvoinen, kertoo Micke. Hän on tukholmalainen vesieläin, jonka on pakko kokea kaikki.

 

TURVALLISUUS, TURVALLISUUS JA TURVALLISUUS

 

Turvallisuutta ei voi painottaa liikaa. Mutta ei huolta, kukaan palveluntarjoajista ei päästä sinua lautailemaan ilman perusteellista opastusta ja asianmukaista turvavarustelua.

 

Flyboard on varsin uusi ja vähälukuinen (vielä toistaiseksi) tulokas meidän vesistöissä. Sen keksi vuonna 2012 ranskalainen Franky Zapata. Hän on aina ollut intohimoinen vesilläliikkuja ja kimmokkeen tähän ajatukseen hän sai vesijetillään kiitäessä. Useiden prototyyppien, kokeilujen, parantelujen ja viimeistelyjen jälkeen Flyboard oli valmis esiteltäväksi suurelle massalle Kiinassa (hehheh) vuoden 2012 vesijetteilyn maailmanmestaruuskisoissa.

 

 

Laji vaatii hyvää kuntoa ja kropan hallintaa. Tämä ottaa koville ja olemmekin saaneet kuulla kentältä, että jopa hyväkuntoinen urheilijaheppu koki uupuvansa kymmenessä minuutissa. Jokseenkin tuo aika ei tunnu maksimisuorituksen äärellä ollenkaan lyhyeltä. Kovvoo hommoo sanoisi savolainen ja nousisi uudelleen selkään.

 

petteri kainulainen

 

Petteri Kainulainen, Elämyskirjoittaja