huono joululahja

Joululahjojen sudenkuopat – 5 virhettä

huono joululahja

 

Joululahjoissa voi valitettavasti mokata lukemattomilla tavoilla. Suurimmat ongelmat syntyvät yksinkertaisesti siitä, että ei tunne lahjansaajan makua tarpeeksi hyvin. Muutama nyrkkisääntö kannattaa kuitenkin muistaa minimoidakseen suurimmat riskit.

 

Varo loukkaamasta

 

Tuliko annettua vaimolle joululahjaksi moppi? Tai äidille kiinteyttävä voide? Annoitko isälle lahjaksi kuntosalin jäsenyyden? Lahjaa kannattaa pysähtyä miettimään hetkeksi ja analysoida, kuinka yhteensopiva huumorintaju sinulla ja lahjansaajalla on. Mieti myös hetki, loukkaantuisitko itse vastaavasta lahjasta. Loukkaamisen riski nousee myös, jos ei oteta huomioon toisen arvomaailmaa; lahjakortti pihviravintolaan ei taida miellyttää kasvissyöjää.

 

Suhteen taso

 

Joululahjaa miettiessä tulee pohtia hetki, kuinka läheinen tämä ihminen on. Onko kyse hyvänpäivän tutusta, perheenjäsenestä, tosiystävästä vai kenties uudesta rakkaudesta? 2 viikkoa vanhalle poika/tyttöystävälle ei välttämättä kannata antaa lahjaksi matkalahjakorttia vuoden päähän lunastettavaksi tai monien satojen arvoista kultakorua, eikä uudelle kollegalle kannata mennä valitsemaan pyjamaa. Suhteen taso vaikuttaa myös usein lahjan hintaan, josta päästäänkin seuraavaan sudenkuoppaan.

 

Lahjan arvo

 

Huomioon tulee ottaa muutakin kuin suhteen taso esim. molempien taloudellinen tilanne. Jos toinen on pienituloinen opiskelija, ja toinen hyvätuloinen uraohjus, kannattaa sopia jotkut rajat lahjan hinnalle. Liian kalliin lahjan antaminen toiselle voi tuntua ylimieliseltä, tai aiheuttaa huonon mielen siitä, että itse ei kyennyt panostamaan samaa summaa. Lahjaa pohtiessa tulee kuitenkin muistaa, että lahjan hinta on täysin eri asia kuin lahjan arvo. Klisee on aina klisee, mutta OIKEASTI se ajatus vaan on tärkein.

 

Kierrätit lahjan ja jäit kiinni

 

Jos kierrättää vanhoja lahjoja, tulee olla äärimmäisen tarkka siitä, ettei varmasti kierrätä takaisin samalle henkilölle tai heidän läheisilleen. Joku voi kiinni jäädessään vaan naurahtaa ja lahjan palauttamisesta saadaan hyvä tarina. Jos kuitenkin lahjan alkuperäinen antaja on ollut todella tyytyväinen valintaansa, saattaa hän aidosti loukkaantua lahjan kierrättämisestä. Jos haluaa kierrättää, turvallisempaa on lahjoittaa lahja vaikkapa joulukeräyksiin tai antaa täysin eri piireihin.

 

Mielikuvituksen puute

 

Välillä huomaan pyöritteleväni mielessä samoja lahjaideoita vuodesta toiseen, yritän kuitenkin jalostaa ja muokata vanhojakin ideoita. Silloin tällöin saan kuningas-idean jostakin täysin uudesta ja jännästä lahjaideasta, ei kuitenkaan kannata pidättää hengitystä sitä odotellessa. Suklaakonvehtirasioita en ole ostanut vuosiin – jos haluan antaa lahjaksi suklaata, leivon itse mieluummin jotakin herkullista. Monet ostavat joulun alla yli 10 rasiaa konvehteja eri henkilöille – mitä jos menisitte sillä porukalla vaikka raakasuklaatyöpajaan ja tutustuisitte samalla uusiin ihmisiin? Perinteisen ravintolalahjakortin sijasta voi antaa vaikkapa Illallisen pimeässä. Perinteisistä ja joka jouluisista lahjoista saa helposti muokattua jotakin erikoisempaa, kun panostaa pienen ripauksen mielikuvitusta.

netta

 

Netta, elämyskirjoittaja

 

ps. Täältä ElämysLahjojen joululahjaideoihin.