Kuinka ajaa paremmin ja itsevarmemmin? Suosittelemme missä ja miten harjoitella

miten kehittyä kuljettajana

Miten päästä eroon autoiluun liittyvistä peloista? Miten olla hyvä kuski? Kuinka ajaa paremmin ja itsevarmemmin? Ajotaidon parantaminen ja itsevarmuuden kehittäminen vaativat harjoittelua ja kokemuksen kartuttamista. Tästä artikkelista löydät vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua ajamaan paremmin ja itsevarmemmin. Näistä vinkeistä on hyötyä kaikille, ajokokemuksesta riippumatta!

Kuka epäilee taitojaan kuljettajana? Ja miksi?

Monet ihmiset saattavat epäillä taitojaan kuljettajana erilaisista syistä. Tässä on joitakin yleisiä syitä, miksi joku saattaa epäillä taitojaan kuljettajana:

 1. Vähäinen kokemus: Nuoret kuljettajat tai ne, jotka ovat vasta hiljattain hankkineet ajokortin, voivat tuntea epävarmuutta taitojensa suhteen. He eivät ole vielä kerryttäneet tarpeeksi kokemusta liikenteessä toimimisesta. Myös ne, jotka ovat hankkineet kortin jo aikoja sitten, mutta heillä ei ole paljoa ajokokemusta, saattavat tuntea olonsa epävarmaksi.
 2. Aikaisemmat onnettomuudet ja läheltä piti -tilanteet: Jos henkilö on joutunut onnettomuuteen tai kokenut läheltä piti -tilanteita liikenteessä, se voi horjuttaa heidän luottamustaan omiin taitoihinsa kuljettajana.
 3. Pelko ja ahdistus: Joillakin ihmisillä voi olla pelkoja tai ahdistusta liittyen ajamiseen. Esimerkiksi liikenneonnettomuuden aiheuttama trauma tai pelko tietyistä ajotilanteista tai -olosuhteista voi vaikuttaa luottamukseen omiin kykyihin.
 4. Ympäristötekijät: Jotkut ajotilanteet, -olosuhteet tai -ympäristöt voivat olla haastavia ja aiheuttaa epävarmuutta kuljettajassa. Esimerkiksi ruuhkat, liukkaat tiet tai tietyöt voivat herättää epäilyksiä omista taidoista.
 5. Terveyteen liittyvät tekijät: Joillakin henkilöillä terveysongelmat, kuten näkö- tai kuulovaikeudet, keskittymisvaikeudet tai tiettyjen lääkkeiden käyttö, voivat vaikuttaa ajokykyyn. Myös tällaiset tekijät voivat aiheuttaa epävarmuutta ja epäilyksiä omista taidoista.
 6. Muutokset: Myös erilaiset muutokset voivat vaikuttaa itseluottamukseen. Esimerkiksi uudet liikennesäännöt, uusi auto, uusi paikkakunta, kaupunkiajo tai se, että joutuu ajamaan yksin, voi horjuttaa itseluottamusta.

On tärkeää, että epäilyksistä kärsivät kuljettajat tunnistavat omat rajoituksensa ja tarvittaessa hakevat apua tai lisäkoulutusta parantaakseen taitojaan ja luottamustaan. Ajamiseen liittyy suuri vastuu, ja turvallisuus tulisi aina asettaa etusijalle liikenteessä – ei ainoastaan itselle, vaan myös muille!

Kuinka voittaa pelot ja olla pelkäämättä autolla ajoa?

Muista, että peloissa ei ole mitään väärää. Jos olet jo läpäissyt ajokokeen ja sinulla on ajokortti taskussasi, osaat ajaa autoa. Pelkojen voittaminen autolla ajoa kohtaan voi olla haastavaa, mutta se on usein mahdollista. Tässä on joitakin vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua käsittelemään ajamiseen liittyviä pelkoja:

 1. Ota ammattimainen apu avuksesi: Jos pelkosi ovat vakavia tai ne vaikuttavat merkittävästi elämääsi, harkitse ammattilaisen, kuten psykologin tai terapeutin, apua. He voivat auttaa sinua työskentelemään pelkojesi juurisyiden kanssa ja tarjota sinulle tehokkaita työkaluja niiden voittamiseen.
 2. Hakeudu ajokoulutukseen: Ajokoulutus voi auttaa sinua parantamaan ajotaitojasi ja lisäämään luottamustasi. Etsi paikallisia autokouluja tai kursseja, jotka tarjoavat erityistä tukea ja opastusta niille, joilla on ajamiseen liittyviä pelkoja, ahdistusta tai epävarmuutta. Tutustu ainakin tähän koulutukseen: elämyksellinen ajokokemus uudelle autolla tai nuorelle kuljettajalle.
 3. Harjoittele rentoutumista ja stressinhallintaa: Rentoutumis- ja stressinhallintatekniikat, kuten syvähengitys, meditaatio tai jooga, voivat auttaa sinua rauhoittumaan ja hallitsemaan ajamiseen liittyvää ahdistusta. Harjoittele näitä tekniikoita säännöllisesti ja hyödynnä niitä tarvittaessa ennen ajomatkoja.
 4. Aja turvallisissa ympäristöissä: Harjoittele ajamista turvallisilla ja vähäriskisillä alueilla, kuten autioilla parkkipaikoilla tai hiljaisilla kaduilla. Vähitellen voit laajentaa reittejä haastavampiin ympäristöihin, kun tunnet olosi mukavammaksi.
 5. Kerrytä kokemusta: Harjoitus tekee mestarin, tässäkin asiassa. Ajaminen ja kokemuksen kartuttaminen voivat auttaa sinua lisäämään luottamustasi. Aloita lyhyistä matkoista ja lisää matkojen pituutta ajan mittaan. Voit myös harkita ajamista jonkun luotettavan ja kokeneen kuljettajan opastuksessa, jotta saat lisää varmuutta.
 6. Vältä negatiivisia ajatuksia: Yritä välttää negatiivisia ajatuksia ja katastrofiajattelua liittyen ajamiseen. Kiinnitä huomiota positiivisiin ajatuksiin ja keskity onnistumisiin ja parannuksiin, joita teet ajotaidoissasi.

On tärkeää muistaa, että jokainen etenee omassa tahdissaan. Ole kärsivällinen ja anna itsellesi aikaa voittaa pelkosi. Älä pakota itseäsi liian nopeasti epämukavuusalueelle, mutta samalla pyri vähitellen haastamaan itseäsi ja ottamaan pieniä askelia kohti pelkojesi voittamista.

näin ajat paremmin ja itsevarmemmin

Kuinka olla hyvä kuljettaja? – Ajamisen perusperiaatteet

Hyvä kuljettaja noudattaa useita ajamisen perusperiaatteita, jotka auttavat ylläpitämään turvallisuutta ja sujuvuutta liikenteessä. Tässä on joitakin ajamisen perusperiaatteita:

 1. Noudata liikennesääntöjä: Tärkein periaate on noudattaa liikennesääntöjä tarkasti. Opettele ja sisäistä liikennesäännöt ja -merkit, ja noudata niitä aina.
 2. Pidä huolta ajoneuvosta: Säännöllinen ajoneuvon huolto ja tarkistus on tärkeää. Varmista, että autosi on kunnossa ja turvallinen ennen jokaista ajomatkaa.
 3. Ole valppaana ja keskity ajamiseen: Hyvä kuljettaja pysyy aina valppaana ja keskittyneenä liikenteeseen. Pidä katse tiessä ja seuraa aktiivisesti ympäristöäsi. Kaikki ylimääräiset häiriötekijät tulisi minimoida: esimerkiksi puhelin ei kuulu kuljettajan käteen ajon aikana.  
 4. Säädä nopeus olosuhteiden mukaan: Mukauta ajonopeutesi liikennetilanteeseen ja tieolosuhteisiin. Noudata nopeusrajoituksia, mutta sovella nopeutta tarvittaessa esimerkiksi sään, näkyvyyden tai liikenteen mukaan. Noudata erityistä varovaisuutta esimerkiksi tietyöalueilla tai koulujen läheisyydessä.
 5. Muista turvaväli: Pidä riittävä turvaväli edellä ajaviin autoihin. Tämä antaa sinulle riittävästi aikaa reagoida äkillisiin tilanteisiin ja pysähtyä turvallisesti tarvittaessa. Säädä turvaväliä pidemmäksi huonoissa ajo-olosuhteissa.
 6. Unohda päihteet: Päihteet vaarantavat liikenneturvallisuuden. Alkoholin, huumeiden tai muiden päihteiden käyttö ennen ajamista on ehdottomasti kiellettyä. Ne vaikuttavat merkittävästi esimerkiksi reaktiokykyyn, havainnointiin ja päätöksentekoon.
 7. Kunnioita muita tienkäyttäjiä: Ole kohtelias ja kunnioita muita tienkäyttäjiä, kuten autoilijoita, jalankulkijoita, pyöräilijöitä ja moottoripyöräilijöitä. Noudata liikennesääntöjä, anna etuajo-oikeus tarvittaessa ja osoita hyviä vuorovaikutustaitoja liikenteessä.
 8. Jatka oppimista: Ajotaidot ja liikennesäännöt voivat muuttua ajan myötä. Pysy ajan tasalla liikenneturvallisuuteen liittyvästä tiedosta ja jatka ajotaitojesi kehittämistä. Osallistu tarvittaessa lisäkoulutuksiin tai kurssille, jotka auttavat sinua ylläpitämään ja parantamaan ajotaitojasi.

Nämä periaatteet auttavat sinua olemaan hyvä kuljettaja ja osaltaan edistämään turvallisuutta liikenteessä.

Kuinka kehittyä paremmaksi kuljettajaksi? Ideoita ajotaidon parantamiseen

Tässä on joitakin ideoita, jotka voivat auttaa sinua kehittymään paremmaksi kuljettajaksi ja parantamaan ajotaitoasi:

 1. Harjoittele säännöllisesti: Jatkuva harjoittelu on avain parempaan ajotaitoon. Pyri ajamaan säännöllisesti erilaisissa liikennetilanteissa ja tieolosuhteissa. Se auttaa sinua kerryttämään enemmän kokemusta ja parantamaan reaktioaikaasi erilaisiin tilanteisiin.
 2. Osallistu ajokoulutukseen: Ajokoulutus voi tarjota arvokkaita neuvoja ja vinkkejä ajotaidon parantamiseksi. Harkitse ammattilaisen järjestämään ajokoulutukseen tai kuljettajakurssille osallistumista. Saat asiantuntijan opastusta ja varmuutta sekä voit oppia uusia taitoja. Tutustu ainakin tähän koulutukseen: haastavien olosuhteiden ajoelämys ja ajoturvallisuuskoulutus.
 3. Seuraa liikenneturvallisuuteen liittyvää tietoa: Pysy ajan tasalla ajoturvallisuuteen liittyvästä tiedosta ja uusista suosituksista. Lue liikenneturvallisuutta käsitteleviä artikkeleita, katso opetusvideoita tai osallistu tilaisuuksiin, jotka tarjoavat tietoa liikenneturvallisuudesta ja ajotaidoista.
 4. Analysoi omaa ajotaitoa: Ole tietoinen omasta ajotavastasi ja pyri tunnistamaan mahdolliset heikkoudet. Voit esimerkiksi pyytää luotettavaa matkustajaa antamaan palautetta ajotaidostasi tai hyödyntää sovelluksia, jotka seuraavat ajotapaa ja antavat sinulle palautetta.
 5. Kehitä havainnointia ja tarkkaavaisuutta: Hyvät havainnointitaidot ovat keskeisiä turvalliselle ajamiselle. Opettele tunnistamaan ja tulkitsemaan liikennemerkkejä, tienmerkintöjä ja muiden tienkäyttäjien käyttäytymistä. Kiinnitä huomiota ympäristöön ja ennusta mahdollisia vaaratilanteita etukäteen.
 6. Kiinnitä huomiota ennakoivaan ajamiseen: Ennakoiva ajaminen tarkoittaa kykyä ennakoida mahdollisia vaaroja tai muutoksia liikenteessä, tunnistaa riskejä ja torjua niitä. Pidä esimerkiksi pelivaraa, vältä äkillisiä ja aggressiivisia liikkeitä, pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan, vältä kiirettä ja suunnittele ajoreitti etukäteen.
 7. Harjoittele pysäköintiä ja peruuttamista: Pysäköinti ja peruuttaminen ovat usein haastavia osa-alueita ajamisessa. Harjoittele näitä taitoja eri tilanteissa ja käytä tarvittaessa apuna pysäköintitutkaa tai kamerajärjestelmää.
 8. Vältä häiriötekijöitä: Vältä ajoaikana häiriötekijöitä, kuten puhelimen käyttöä. Keskity ajamiseen ja varmista, että olet virkeä ja valpas.

Muista, että hyväksi kuljettajaksi kehittyminen vaatii aikaa, harjoitusta ja jatkuvaa itsensä tarkkailua. Ole valmis oppimaan ja kehittymään jatkuvasti, ja pyri aina toimimaan turvallisesti ja vastuullisesti liikenteessä.

kuinka ajaa paremmin ja itsevarmemmin

Onko olemassa paikkaa, jossa voi harjoitella ajamista ilman ajokorttia?

Ainoa turvallinen ja laillinen ratkaisu on mennä autokouluun tai opetella ajamaan opetusluvalla. Suomessa ei ole paikkaa, jossa voisi harjoitella ajamista ilman ajokorttia. Ajokorttilain mukaan ajoneuvoa saa kuljettaa ainoastaan ajo-oikeuden haltija. Myös ajokortin hankkimista ja kuljettajaopetusta varten tarvitaan ajokorttilupa.

Polkupyöräilyyn ei tarvita ajokorttia. Tässä muutamia ajoelämyksiä, joihin ei myöskään tarvita ajokorttia: enduro/motocross-elämys ja karting-ajo. Muista myös hauskat kyyditykset, joissa pääsee istahtamaan pelkääjän paikalle ja nauttimaan ammattilaiskuskin kyydistä: Ferrari-kyyditys, Lamborghini-kyyditys ja rallikyyditys.

Toivottavasti sait tästä artikkelista vinkkejä, kuinka ajaa paremmin ja itsevarmemmin!

-Essi, elämyslahjat.fi

Piditkö tästä artikkelista? Lue myös: Moottoriradat Suomessa – missä voi nähdä superautoja tositoimissa?