Lukuvuosi päättyy – miten valmistautua?

lukuvuoden päättäjäiset

Lukuvuosi päättyy, miten valmistautua siihen? Lukuvuoden päättyminen on ainutlaatuinen tapahtuma jokaisen oppilaan ja opettajan elämässä. Katso vinkkejä, kuinka valmistautua tähän päivään.

Milloin lukuvuosi päättyy?

Perusopetusasetus määrää, että lukuvuoden koulutyö päättyy viikon 22 viimeisenä arkipäivänä. Vuonna 2023 koulujen kesäloma alkaa ja kouluvuosi päättyy 3. kesäkuuta.  Vuonna 2024 kouluvuosi tulee päätökseensä 1. kesäkuuta. Vuonna 2025 kouluvuosi päättyy 31.5. Vuonna 2026 kouluvuoden päättymistä juhlitaan 30.5.

Lukuvuosi 2023-2024 alkaa useimmissa kunnissa viikon 32 aikana. Useimmissa kouluissa koulutyö alkaa joko keskiviikkona 9. tai torstaina 10. elokuuta 2023. Kouluvuosi tulee päätökseensä lauantaina 1. kesäkuuta 2024.

Esiopetuksen, perusopetuksen, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten sekä aikuislukioiden työ- ja loma-aikoihin voi tutustua jokaisen kunnan tai kaupungin omilla sivuilla. Esiopetus, ammatilliset oppilaitokset, lukiot ja aikuislukiot voivat aloittaa lukukauden aikataulusta poiketen ja myös loma-ajoissa voi olla poikkeamia.

Perustuslain mukaisesti lukuvuoteen kuuluu 190 työpäivää. Näistä työpäivistä vähennetään muulle arkipäivälle kuin lauantaille osuvat juhlapäivät: itsenäisyyspäivä, loppiainen ja vappu. Lukuvuoteen 2023-2024 kuuluu 188 työpäivää.

Miten pukeutua lukuvuoden päättäjäisiin tai kevätjuhliin?

Lukuvuoden päättäjäisiin ja kevätjuhliin on tapana pukeutua siististi ja juhlavasti, sillä kyseessä on juhla. Varsinaista pukeutumisetikettiä näihin juhlallisuuksiin ei kuitenkaan ole. Tässä muutamia yleisiä vinkkejä pukeutumiseen lukuvuoden päättäjäisiin ja kevätjuhliin:

  1. Valitse siisti, edustava ja juhlava asu: Kevätjuhla-asun tulisi olla siisti, edustava ja juhlava. Valitse vaatteet, jotka näyttävät huolitelluilta ja sopivat tilaisuuden luonteeseen. Tyylikkäät housut tai hame yhdistettynä siistiin paitaan tai puseroon voi olla hyvä valinta. Myös mekot toimivat kevätjuhlissa loistavasti.
  2. Vältä liian rentoa ja liian juhlavaa pukeutumista: Laita päälle jotain hieman arkista pukeutumista juhlavampaa. Liian rennon näköistä ja liian juhlavaa pukeutumista tulisi välttää. Tarkoituksena on valita sopiva asu, joka heijastaa kunnioitusta tilaisuutta kohtaan. Vältä esimerkiksi t-paitoja, farkkuja tai liian näyttäviä juhlamekkoja.
  3. Huomioi sää ja vuodenaika: Pukeutumisessa kannattaa huomioida myös sääolosuhteet. Jos sää on viileä, harkitse kerrospukeutumista tai ota mukaan ainakin pitkähihainen tai huivi. Esimerkiksi mekon tai kauluspaidan päälle voi hyvin pukea neuleen.
  4. Lisää juhlavuutta asusteilla: Valitse asuusi sopivia asusteita, kuten koruja, kello, vyö tai laukku, jotka täydentävät kokonaisuutta. Vältä liian räikeitä tai liikaa huomiota herättäviä asusteita.
  5. Ota huomioon oma tyyli ja mieltymykset: Oma tyyli saa näkyä! Jos pidät mekoista, se on luonteva valinta. Mutta jos mekko ei ole sinua varten, älä pukeudu siihen, vaan valitse päällesi jotain muuta.
  6. Muista mukavuus: Vaikka siisti pukeutuminen lukuvuoden päättäjäisiin ja kevätjuhliin on tärkeää, muista kuitenkin myös mukavuus. Valitse vaatteet, joissa tunnet olosi hyväksi ja jotka eivät rajoita liikkumistasi tai saa aikaan epämiellyttävää oloa.

Kaikista tärkeintä on, että pukeudut lukuvuoden päättäjäisiin tavalla, joka tuntuu sinulle luontevalta ja sopivalta. Kunnioita tilaisuuden luonnetta, mutta anna myös oman persoonallisuutesi ja tyylisi näkyä valitsemassasi asussa.

lukuvuosi päättyy

Lahja lapselle lukuvuoden päättymisen kunniaksi tai hyvästä todistuksesta

Joissakin perheissä on tapana, että lapsi saa vanhemmilta tai isovanhemmilta lahjan hyvästä todistuksesta ja hyvistä numeroista. Usein tämä hyvästä koulumenestyksestä annettu lahja voi olla rahaa, mutta se voi olla myös jotain, jota lapsi on toivonut jo pitkään. Esimerkiksi jotain kivaa tekemistä kesäksi tai vaikkapa koko perheen yhteinen illallinen ravintolassa.

Lahjan antaminen lukuvuoden päättymisen tai hyvän todistuksen kunniaksi ei ole pakollista. Mutta asiaa kannattaa kuitenkin miettiä, sillä saahan työelämässäkin bonusta hyvin tehdystä työstä tai tuloksista. Lisäksi koulutkin saattavat jakaa erilaisia stipendejä, joten miksi myös kotona ei voisi antaa lapselle palkintoa hyvin tehdystä työstä?

Tässä muutamia ideoita, jotka soveltuvat lahjaksi lapselle lukuvuoden päättymisen tai hyvän todistuksen kunniaksi:

Kukka opettajalle tai oppilaalle lukuvuoden päättymisen kunniaksi

kukka opettajalle tai oppilaalle

Lukuvuoden päättymisen kunniaksi on tapana antaa lahjaksi kukkia niin opettajalle kuin myös oppilaille. Kukat soveltuvatkin kevään juhliin erinomaisesti. Opettajalle olisi hyvä hankkia kesäloman alkaessa pieni lahja, oli se sitten kukka tai elämyslahja. Pienikin lahja opettajalle voi olla suuri ja merkityksellinen.

Kukan voi antaa koulun päättymisen kunniaksi myös oppilaalle. Koulunsa päättävälle voi antaa yhden ruusun esimerkiksi kuudennen luokan tai peruskoulun päättyessä tai ihan muuten vain kevätjuhlan ja todistustenjaon jälkeen. Tiesitkö, että Suomessa ruusuja ostetaan koulujen päättymisen yhteydessä miljoonia kappaleita?

-Essi, elämyslahjat.fi

Piditkö tästä artikkelista? Lue myös: Perinteisiä lahjaideoita opettajalle ja Kesäloman kynnyksellä – Lahjaideoita päiväkodin hoitajalle.