Missä uusi vuosi vaihtuu ensimmäisenä?

Missä uusi vuosi vaihtuu ensimmäisenä

Uuden vuoden kynnyksellä saattaa mietityttää, missä vuosi vaihtuu ensimmäisenä? Joten siis miettikäämme yhdessä: kuka ottaa vastaan uuden vuoden ensimmäisenä? Liity mukaan seikkailuun, kun tutkimme, miten maailman eri kolkissa vietetään tätä ainutlaatuista uudenvuoden juhlaa.

Uusivuosi muissa maissa

Ensimmäinen askel matkallamme uudenvuodenjuhlinnan maailmaan on tutustuminen siihen, miten eri maat vievät uuttavuotta. Suomessa on tapana valaa tinaa ja tehdä uudenvuodenlupauksia, mutta miten muualla maailmassa? Aloitetaan matka maailman ympäri!

Yhdysvallat: Pallo putoaa

Miljoonat amerikkalaiset kokoontuvat televisioidensa ääreen (tai Times Squarelle pakkasesta huolimatta) katsomaan pallon putoamista puolenyön aikaan joka vuosi. Vuosien 1907 ja 1908 vaihteessa New York Timesin omistaja Adolph Ochs loi tapahtuman kiinnittääkseen huomion lehden uuteen pääkonttoriin, ja siitä lähtien se on ollut vuosittainen spektaakkeli ja yksi suosituimmista uudenvuodenaaton juhlista, joka tunnetaan ympäri maailmaa. Puolenyön aikaan on myös tapana suudella ja laulaa laulua nimeltä Old Lang Syne.

Brasilia: Biitsipäivä

Brasiliassa on kesä uutenavuotena ja silloin ihmiset menevät rannalle. Puolenyön jälkeen tulisi hypätä seitsemän aaltoa ja esittää seitsemän toivetta. Perinne juontaa juurensa veden jumalattaren kunnioittamiseen. Ennen kuin veteen saa astua, pitäisi pukeutua kokovalkoiseen asuun, koska se symboloi puhtautta.

Brasiliassa (kuten myös useissa muissa maissa) onnea tuovat myös erityiset alusvaatteet uudenvuodenaattona. Punaisten alusvaatteiden uskotaan tuovan rakkautta ja keltaisten rahaa uuteen vuoteen.

Espanja: 12 viinirypälettä

Espanjalaiset aloittavat uuden vuoden syömällä 12 viinirypälettä, jotka symboloivat jokaista kellon lyöntiä. Las doce uvas de la suerten -perinne alkoi 1800-luvun lopulla, ja sen uskotaan torjuvan pahaa ja lisäävän mahdollisuuksiasi menestyä ja tehdä uudesta vuodesta onnellisen. Tämä toimii kuitenkin vain, jos onnistut syömään kaikki rypäleet noin kahdessatoista sekunnissa eli yhden jokaisella kellonlyömällä.

Kolumbia: Tyhjät matkalaukut

Matkailun ja seikkailujen täyttämän vuoden toivossa kolumbialaisten perinteenä on kävellä korttelin ympäri tyhjän matkalaukun kanssa uudenvuodenaattona.

Tanska: Lautasten rikkominen ja tuoleilta hyppiminen

Tanskalaisilla on tapana heittää vanhoja lautasia ja laseja perheen ja ystävien ovia vasten karkottaakseen pahoja henkiä. Mitä enemmän rikkinäisiä astioita kerääntyy portaallesi, sitä paremmin voit. He myös seisovat tuoleilla ja hyppivät niiltä keskiyöllä hyvän onnen toivossa.

Kreikka: Roikkuvat sipulit

Kreikassa perinteenä on ripustaa sipuli uudenvuodenaattona kodin etuoveen uudestisyntymisen, hedelmällisyyden ja kasvun symboliksi. Uudenvuodenpäivänä vanhemmat herättävät lapsensa koputtamalla heitä päähän sipulilla.

Viro: Onnen ruokailu

Perinteisesti uudenvuodenpäivänä virolaiset syövät seitsemän, yhdeksän tai kaksitoista kertaa päivän aikana, koska nämä ovat onnenlukuja. Uskotaan, että mitä enemmän syö, sitä enemmän tulee ruokaa vuoden aikana.

Katso myös nämä artikkelit:

Kuka juhlii ensimmäisenä vuoden vaihtumista?

Kun maailma on täynnä erilaisia juhlaperinteitä, on kiinnostavaa selvittää, kuka oikeastaan juhlii ensimmäisenä vuoden vaihtumista. Ensimmäisenä vuosi vaihtuu Tyynenmeren saarivaltioilla Tongalla, Samoalla ja Kiribatilla. Tämän jälkeen vuodenvaihdetta juhlitaan Uudessa-Seelannissa ja Australiassa.

Sydneyn ilotulitus on ikoninen hetki, kun ensimmäiset säteet uudesta vuodesta valaisevat Australian taivasta. Satojen tuhansien ihmisten kokoontuminen Sydney Harbourille on ennennäkemätön näky. Uusi-Seelanti ei jää kakkoseksi. Maailman itäisin maa aloittaa juhlallisuudet ensimmäisten joukossa. Aucklandin Sky Towerin juurella ihmiset kerääntyvät yhteen nähdäkseen uudenvuoden upeat ilotulitukset. Kun valtava ilotulitus valaisee taivaan, alkaa vuosi täynnä toiveita ja lupauksia.

Kuka toivottaa hyvää uutta vuotta viimeisenä?

Tuntuuko sinusta, että uusi vuosi on alkanut jo aivan liian nopeasti? Jatka matkaa kanssamme, kun kurkistamme niihin paikkoihin, joihin uusi vuosi saapuu viimeisenä. Aivan viimeisenä vuosi vaihtuu Havaijilla.

Havaiji, maailman kuvatuin paratiisisaari, ottaa vastaan uuden vuoden viimeisten joukossa Yhdysvalloissa. Värikkäät raketit kohoavat taivaalle ja heijastuvat Tyynenvaltameren pinnasta. Havaijilla uusi vuosi saapuu hitaasti ja maagisesti.

Elämyksiä ympäri maailmaa

Uusivuosi on aika, jolloin koko maailmaa yhdistää juhlinta ja odotus. Se on hetki täynnä toivoa, lupauksia ja iloa. Vuoden vaihtuminen symboloi uutta alkua. Tämä blogiartikkeli on omistettu kaikille seikkailunhaluisille sieluille, jotka haluavat ottaa vastaan uuden vuoden ainutlaatuisella ja ikimuistoisella tavalla. Tee tulevasta vuodesta sellainen, jota et koskaan unohda!

Elämyslahjat voivat olla mukana tekemässä uudesta vuodestasi unohtumattoman. Tutustu ainutlaatuisiin elämyksiimme, jotka johdattavat sinut kohti uusia seikkailuja ja unohtumattomia hetkiä. Koko ajan kasvavasta valikoimastamme löydät jo yli 2000 elämystä! Katso ainakin nämä elämykset: superautot, ruokanautinnot, lentoelämykset ja vesiseikkailut.

-Essi, Elämyslahjat.fi

Lue myös: Parhaat uuden vuoden sananlaskut ja sanonnat.