Tutustu helikoptereiden lumoavaan maailmaan

helikopteri

Helikopterit ovat kuin taivaan taitavia tanssijoita, jotka tarjoavat ainutlaatuisen keinon liikkua ilmassa. Niiden sulava liikehdintä ja monipuoliset käyttötarkoitukset tekevät niistä välineitä, joita hyödynnetään monilla eri aloilla. Helikopteri pystyy lentämään paikallaan ja jopa taaksepäin, mikä erottaa sen muista ilma-aluksista. Tämä kyky johtuu helikopterin roottorin ainutlaatuisesta suunnittelusta, joka mahdollistaa ilman virtauksen ohjauksen ja siten sen liikkumisen moniin eri suuntiin ilmassa.

Helikopterien historiaa

Helikopterin kehitysprosessi oli pitkä ja monivaiheinen, eikä sitä voida yhdistää yksittäiseen keksijään. Useat insinöörit ja keksijät ympäri maailmaa vaikuttivat helikopterin kehitykseen vuosien saatossa. Yksi varhaisimmista helikopterin kaltaisista laitteista oli Leonardo da Vincin ”ilmaruuvi”, joka esiteltiin hänen piirustuksissaan 1400-luvulla. Kuitenkin ensimmäisen todellisen helikopterin keksimisessä avainroolissa oli monia keksijöitä, kuten:

  • Igor Sikorsky: Tunnettu amerikkalainen insinööri ja “ilmailun tienraivaaja”, joka rakensi ensimmäisen menestyksekkään yhdysvaltalaisen helikopterin vuonna 1939, Sikorsky R-4.
  • Paul Cornu: Ranskalainen insinööri Paul Cornu lensi ensimmäisen kerran helikopterilla vuonna 1907, vaikkakin hänen laitteensa oli hyvin alkeellinen ja lyhytikäinen.
  • Juan de la Cierva: Espanjalainen insinööri, joka kehitti autogiron, joka oli edeltäjä nykyaikaiselle helikopterille. Hänen työnsä oli merkittävä helikopterin aerodynamiikan ja ohjausjärjestelmien kehittämisessä.

Nämä ovat vain muutamia avainhenkilöitä helikopterin kehityksessä. Kyseessä on kuitenkin pitkäaikainen prosessi, johon osallistui lukuisia keksijöitä eri aikakausina ja eri puolilla maailmaa.

Mitä helikoptereista kannattaa tietää?

Helikopterit ovat monipuolisia ilma-aluksia, jotka pystyvät liikkumaan eteenpäin, taaksepäin, sivulle, ylös ja alas, kiitos niiden roottoreiden ainutlaatuisen suunnittelun. Niitä käytetään monilla aloilla, kuten pelastustoiminnassa, liikenteessä, matkailussa ja jopa maanpuolustuksessa.

Helikopterit voivat lentää niin matalalla kuin vain muutaman kymmenen metrin korkeudessa maanpinnan yläpuolella tehtävissä kuten viljelyssä tai pelastustoimissa, ja niin korkealla kuin useita satoja metrejä tai enemmän pitkän matkan lennoissa tai vuoristo-olosuhteissa.

Helikopterit käyttävät yleensä lentopolttoainetta, joka on kerosiinipohjainen polttoaine ja se on suunniteltu erityisesti helikoptereissa ja lentokoneissa käytettäviin turbiinimoottoreille. Toinen keskeinen asia on se, että helikoptereiden ohjaaminen vaatii erityistä koulutusta. Lentäjien on suoritettava asianmukainen koulutus ja hankittava tarvittavat lisenssit ennen kuin he voivat lentää yksin.

Paljonko helikopteri maksaa?

Helikopterin hinta vaihtelee suuresti sen koon, mallin ja käyttötarkoituksen mukaan. Pienemmät henkilökuljetukseen tarkoitetut helikopterit voivat maksaa muutamasta sadasta tuhannesta eurosta miljooniin euroihin. Suuremmat, ammattikäyttöön tarkoitetut helikopterit voivat maksaa vielä enemmän.

Lisäksi helikopterin hintaan vaikuttavat sen ylläpitokustannukset, kuten huolto, varaosat ja vakuutukset. Sen takia on suositeltavaa, että kokeilee ensin ammattilaisen kanssa, miltä lentäminen tuntuu, sillä näin suurta investointia kannattaa harkita pitkään. On myös mahdollista aloittaa helikopterilla lentäminen harrastusmielessä, jolloin kulut ovat myös pienemmät.

Lisää tietoa helikoptereista

Jos olet kiinnostunut helikoptereista ja niiden käytöstä, on olemassa monia lähteitä, joista voit oppia lisää. Voit esimerkiksi tutustua lentokouluihin, jotka tarjoavat koulutusta helikopterilentämiseen tai liittyä helikopteriharrastajien yhteisöön verkossa.

Lisäksi voit lukea alan julkaisuja ja seurata alan uutisia pysyäksesi ajan tasalla helikoptereihin liittyvistä kehityksistä ja innovaatioista. Näin voit saada paremman käsityksen siitä, mitä helikopterit voivat tarjota ja miten ne voivat parantaa elämäämme monin eri tavoin.

Kaiken kaikkiaan helikopterit ovat kiehtova ilmailun muoto, joka tarjoaa monia mahdollisuuksia niiden omistajille ja käyttäjille. Mutta ennen kuin lähdet ostamaan omaa helikopteria, varmista, että olet tehnyt asianmukaisen taustatyön.

Helikopterielämykset ja 2000 muuta elämyslahjaa

Haluatko antaa lahjan, joka antaa ystävällesi tai läheisellesi mahdollisuuden valita itse unelmiensa elämyksen? Hankkimalla monikäyttöisen elämyslahjakortin tarjoat pääsyn laajaan valikoimaan seikkailuja ja kokemuksia, ja mikä parasta, lahjakortti on voimassa kolme vuotta ostopäivästä!

Monikäyttöiset elämyslahjakortit antavat lahjansaajalle vapauden valita haluamansa elämyksen runsaasta tarjonnasta. Olipa lahjansaaja intohimoinen adrenaliinista nauttija, rentoutumisen ystävä tai seikkailunhaluinen luonnonystävä, löytyy valikoimasta varmasti sopiva vaihtoehto! Yli 2000 elämyksen valikoimasta ja useista erilaisista lahjatyypeistä löytyy taatusti jotain jokaiseen makuun, mikä takaa tyytyväisen lahjansaajan.

Katso video helikopterilennolta ja tutustu helikopterilentoihin sivuillamme.