Missä ja miten viettää uuttavuotta?

missä viettää uuttavuotta

Uuttavuotta juhlistetaan vuoden viimeisenä päivänä, 31. joulukuuta, ja se merkitsee vuoden vaihtumista. Juhlinta alkaa uudenvuodenaattona, joka on vanhan vuoden viimeinen päivä, ja päättyy uudenvuodenpäivään, joka on uuden vuoden ensimmäinen päivä. Juhla siis symboloi vanhan vuoden loppua ja uuden vuoden alkua.

Uuttavuotta on tapana juhlistaa eri tavoin ympäri maailmaa. Onko uudenvuoden juhlasuunnitelmat vielä auki? Eikö sinulla ole ideoita uudenvuoden viettoon? Tässä artikkelissa jaamme joitakin ideoita ja vinkkejä, jotka auttavat sinua tekemään uudenvuoden juhlastasi unohtumattoman ja juuri sellaisen kuin haluat sen olevan. Katso meidän ehdotuksemme, missä ja miten juhlia vuodenvaihdetta!

Missä viettää uuttavuotta?

Uudenvuoden viettoon on monia mahdollisuuksia! Voit valita perinteisen tavan, luoda itse uusia perinteitä tai heittää perinteet romukoppaan. Tässä muutamia suosittuja tapoja viettää uuttavuotta:

  1. Kotona ystävien ja/tai perheen kanssa: Monet ihmiset pitävät perinteisen uudenvuoden juhlan kotonaan ystävien ja perheen kesken. Voit kattaa herkullisen illallisen, pelata pelejä ja katsella ilotulituksia ikkunasta tai uudenvuoden lähetystä televisiosta.
  2. Ravintolassa tai baarissa: Useat ravintolat ja baarit järjestävät erityisiä uv-juhlia, joissa tarjoillaan herkullista ruokaa tai järjestetään viihdettä, kuten live-musiikkia ja tanssia.
  3. Juhlien kaupungilla: Monet suuret kaupungit ympäri maailmaa järjestävät suuria julkisia uuden vuoden juhlia, joissa on ilotulituksia, konsertteja ja muita tapahtumia. Tunnetuin esimerkki lienee New Yorkin Times Square. Myös esimerkiksi Helsingissä järjestetään koko kansan uudenvuoden juhla Kansalaistorilla.
  4. Matkustaen ulkomaille: Jotkut ihmiset valitsevat viettää vuoden vaihdetta matkustamalla ulkomaille. Tämä antaa mahdollisuuden kokea erilaisia kulttuureita ja perinteitä uudenvuoden juhlinnan aikana. Ensimmäisenä vuosi vaihtuu Tyynenmeren saarivaltioilla Tongalla, Samoalla ja Kiribatilla. Tämän jälkeen vuorossa ovat Uusi-Seelanti ja Australia. Jos haluat juhlia vuodenvaihdetta ensimmäisten joukossa, matkusta vaikkapa Australiaan!
  5. Kylpylässä tai hotellissa: Jos haluat aloittaa uuden vuoden raikkaalla ja rentoutuneella mielellä, lähde viettämään uuttavuotta kylpylään tai hotelliin. Kaikki tarvittavat palvelut ja mukavuudet löytyvät samasta paikasta, mikä tekee vuodenvaihteen juhlimisesta helppoa ja vaivatonta.
  6. Hiljainen ja rentouttava ilta kotona: Vuoden vaihtuminen tarkoittaa uutta alkua. Toiset saattavat suosia hiljaista, rauhallista ja rentouttavaa uudenvuodenaattoa ja viettää omaa aikaa. Tämä voi sisältää esimerkiksi kylvyn, hyvän kirjan lukemisen tai meditoinnin.

Kaikki riippuu siitä, millaista uudenvuoden juhlaa juuri sinä haluat viettää. Tärkeintä on juhlia vuodenvaihdetta tavalla, joka tekee sinut onnelliseksi ja rentoutuneeksi.

Ideoita uudenvuoden viettoon kotona – mitä tehdä uutenavuotena?

Tässä joitakin ideoita uudenvuoden viettoon kotona. Voit valita näiden ideoiden joukosta vain yhden idean tai yhdistellä monia.

1. Teemajuhlat

Järjestä uudenvuoden kunniaksi teemajuhlat, kuten glamourin täyteiset The Great Gatsby -juhlat. Pukeutukaa ja koristelkaa teeman mukaisesti: kimallusta, paljetteja, sulkia, helmiä ja samppanjaa.

2. Uudenvuoden tina

Tilan valaminen on yksi uudenvuoden perinteistä. Sulatetusta tinasta voidaan ennustaa alkavan vuoden käänteitä joko itse tinakappaleesta tai sen varjoista. Tinan sijasta voit valaa myös esimerkiksi mehiläisvahaa.

3. Peli-ilta tai tietokilpailu

Järjestä peli-ilta, jossa pelataan erilaisia kortti- tai lautapelejä, tai suuri tietokilpailu, johon kokoat kysymyksiä kuluneen vuoden tapahtumista.

4. Cocktail-tasting

Järjestä cocktail-maistelu, jossa voitte kokeilla erilaisia drinkkejä. Jokainen osallistuja voi valmistaa vuorollaan drinkit koko porukalle. Vinkki! Käy ensin drinkkikurssilla oppimassa herkullisten cocktailien salat.

5. Perunasalaatti ja nakit

Perunasalaatti ja nakit kuuluvat olennaisena osana monien suomalaisten uudenvuoden juhlintaan. Rentoa ja edullista uudenvuoden ruokaa!

6. Ilotulitteet ja tähtisädetikut

ilotulitteet ja tähtisädetikut

Myös ilotulitteet ovat osa uuttavuotta! Jos budjetti ja olosuhteet sallivat, järjestä pieni ilotulitusnäytös omalla pihallasi. Voitte myös lähteä katsomaan ilotulituksia kaupungille tai polttaa tähtisädetikkuja ulkona.

7. Elokuva- tai sarjamaraton

Järjestä elokuva- tai sarjamaraton, jossa katsotte suosikkielokuviasi tai -sarjojasi ystävien kanssa. Miten olisi vaikkapa Sinkkuelämää tai Harry Potter -maraton? Tarjoa herkkuja ja juomia nauttivaksi tv:n katselun lomassa.

8. Valokuvausseinä tai photo booth

miten viettää uuttavuotta

Luo uudenvuoden juhlaasi hauska valokuvauspiste, jossa vieraasi voivat ottaa hauskoja kuvia. Hanki kuvauspisteelle taustaverho tai -kangas, teemaan sopivaa rekvisiittaa ja ota kuvat esimerkiksi Polaroid-kameralla.

9. Uudenvuoden lupaukset

Uusi vuosi on hyvä aika asettaa itselleen tavoitteita ja tehdä uudenvuoden lupauksia. Kirjoita lupaukset ylös ja mieti, miten aiot saavuttaa ne tulevana vuotena.

10. Aikakapseli

Aloita uusi uudenvuoden perinne ja kokoa aikakapseliin, esimerkiksi pieneen purkkiin tai laatikkoon, asioita, joita toivot tulevalta vuodelta. Voit koota kapseliin myös parhaimpia muistoja kuluneelta vuodelta tai asioista, joista tämä vuosi jää mieleesi. Aikakapselin saa avata vuoden päästä uudenvuoden juhlinnoissa, jolloin voit nähdä, onko toiveesi toteutuneet tai palata vanhoihin hetkiin riippuen siitä, millaisen aikakapselin teet.

11. Paljuvuokraus

Mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa uuden vuoden vaihtumista kuin istuskella lämpimässä paljussa, nautiskella skumppaa ja ihailla raketteja?

12. Noutoruoka

Jos perunasalaatti ja nakit kuuluvat sinun mielestäsi vappuun, etkä halua nauttia niitä uudenvuoden juhlinnoissa, miten olisi noutoruoka? Hurmaavaa sushia, maistuvia Naughtyn burgereita tai herkullista pizzaa – vaihtoehtoja on monia!

Toivottavasti sait tästä artikkelista vinkkejä, missä ja miten viettää uuttavuotta! 🎆

-Essi, Elämyslahjat.fi

Kaipaatko hyvinvointia vuoden alkuun? Lue myös: Hyvinvointielämyksiä uudelle vuodelle.