Revontulielämykset – mystiset revontulet ihastuttavat

revontulet Suomessa

Revontulet, pohjanpalot, taivaan tulet, kalevan valkeat, ruijan tulet, reposet, Aurora Borealis – tällä mystisellä luonnonilmiöllä on monta nimeä. Revontulet ovat yksi upeimmista luontoelämyksistä!

Haaveileeko läheisesi revontulien näkemisestä tai oletko sinä unelmoinut näkeväsi nämä mystiset pohjoisen yötaivaan valot? Esittelemme tässä artikkelissa Elämyslahjojen valikoimasta löytyviä revontulielämyksiä.

Revontulet kiehtovat jokaista ja niihin ei kyllästy koskaan

Revontulten loimu on kiehtonut ihmisiä kautta aikojen, ja jokainen meistä toivoo näkevänsä tämän upean valoilmiön edes kerran elämässään. Revontulten perässä ollaan valmiita matkaamaan useita kilometrejä. Tämä luonnon valonäytelmä kiinnostaa yhtä lailla niin kotimaisia kuin myös ulkomaalaisia matkaajia.

Revontulten loimuun ei kyllästy koskaan. Ihan sama vaikka olisit nähnyt revontulia jo lukuisia kertoja. Mystiset pohjoisen yötaivaan valot osaavat yllättää jokaisella kerralla. Ja mikä parasta, revontulet ovat aina erilaisia.

Milloin revontulia voi nähdä?

Revontulikausi kestää elokuun lopusta huhtikuun alkuun. Parhain ajankohta revontulien näkemiselle on alkusyksyn pimenevät illat ja kevättalven kirkkaat yöt. Useimmiten paras aika bongata revontulia on keskiyön molemmin puolin. Aktiivisimpaan aikaan revontulia voi nähdä koko Suomen alueella.

Revontulten leisku vaatii täydellisen pimeyden ja pilvettömän taivaan. Kylmä ja kirpeä pakkasyö tarjoaa loistavat todennäköisyydet revontulien loimulle. Pilvet, usva ja valosaaste luonnollisesti huonontavat mahdollisuuksia revontulien bongaamiselle.

Tavallisesti revontulet näyttäytyvät vihreinä tai vihertävän keltaisina, mutta myös sinisen ja punaisen sävyjä voi taivaalla silloin tällöin näkyä.

Revontulien bongailua lasi-iglusta tai eräkämpästä

revontulet lasi-iglussa

Upeat iglumajoitukset tarjoavat loistavat puitteet revontulien ihailuun. Revontulia ja tähtitaivasta voi ihailla oman iglun rauhassa, suurista ikkunoista täysin esteettömästi, ja mikä parasta, sängyssä loikoillen. Elämyslahjojen valikoimasta löytyy niin yöpyminen Magical Pond -luontoiglussa Kuusamossa, yö lasi-iglussa Rovaniemellä kuin romanttinen igluyö Levillä.

Toinen vaihtoehto bongata revontulia on viettää tunnelmallinen yö revontulieräkämpässä luonnon keskellä. Revontulten loimua voi ihailla metsän siimeksessä täydessä hiljaisuudessa, ilman häiriötä valosaasteista.

Ohjatulla revontuliretkellä voi onnistaa

Kolmas vaihtoehto on lähteä bongaamaan reposia ohjatulle revontuliretkelle. Ammattilaiset tuntevat parhaat paikat revontulien katseluun ja seuraavat tarkasti revontuliennusteita. Ohjattuja revontuliretkiä löytyy monenlaisia:

Revontulien taikaa on vaikea ennustaa pitkällä tähtäimellä

revontuliretket

Huomioithan, että revontulien näkemistä ei voida taata, sillä revontulet ovat luonnonilmiö. Revontulien pitkän tähtäimen ennustaminen on haastavaa. Revontulien metsästäminen vaatiikin ennen kaikkea kärsivällisyyttä.

Mikä revontulielämyksistä on sinun valintasi?

-Essi, elämyslahjat.fi

P.S. Ihan kylmät väreet kulkivat pitkin kehoa, kun revontulista kirjoitin ja katselin upeita kuvia. Olen itse nähnyt pienet revontulet muutaman kerran eteläisessä Suomessa ja kaikilla kerroilla ne ovat olleet vaikuttava näky.

Ensimmäiset reposet bongasin syksyisenä iltana mökkilaiturilta, toisella kertaa ihailin valoilmiötä kotipihasta vuoden vaihteen tienoilla ja kolmannella kerralla nautiskelin loimusta kirpeänä pakkasyönä järven jäällä. Haaveilen näkeväni komeat loimut vielä joskus Lapin taivaan alla, niitä odotellessa!