Luksusautot – tutustu arvostetuimpiin autoihin

luksusautot

Luksusautot herättävät huomiota liikenteessä ja parkkipaikalla sekä kateutta naapureissa – nämä ärhäkät menopelit kääntävät päitä ja saavat ihastuneita huokauksia osakseen! Miksi ihmiset haaveilevat näistä autoista ja ajoelämyksistä näillä autoilla? Mistä tunnistaa todellisen luksusauton? Jatka lukemista, niin tiedät!

Tutustutaan aluksi luksusauton määritelmään: mikä on luksusauto? Luksusauto on tasoltaan korkeampi niin mukavuuden, ominaisuuksien kuin varusteiden osalta. Auton materiaalit ovat usein kalliita ja laadukkaita, kuten aitoa nahkaa ja hiilikuitua.

Luksusautojen tarkka määritelmä on hieman häilyvä. Luksusautojen sanotaan sijoittuvan premium-autojen yläpuolelle. Suomessa suosittuihin premium-merkkeihin kuuluvat esimerkiksi Volvo, Audi, BMW ja Mercedes-Benz. Premium tarkoittaa suoraan käännettynä ”laadultaan erinomaista”.

Perinteiseksi luksusautoksi voidaan lukea muun muassa Rolls-Royce, Bentley, Ferrari, Lamborghini, Maserati ja Aston Martin. Kuitenkin myös premium-luokan autoja voidaan kutsua luksusautoiksi. Ei ole syytä unohtaa myöskään luksuskategorian sähköautoja, kuten Polestaria tai Teslaa.

Sanotaan, että luksusautot ovat enemmän kuin vain autoja. Luksusautoilla voidaan toteuttaa unelmia tai palkita itsensä hyvästä menestyksestä. Luksusautomerkit ovat maailman arvostetuimpia autobrändejä, ja ne edustavat usein huipputeknologiaa ja upeaa muotoilua. Esimerkiksi monelle juuri Ferrari voi olla se yksi ja ainoa oikea unelmien auto.

Luksusautot ovat omistajiensa silmäteriä, ja ne yhdistetään usein korkeampaan sosiaaliseen asemaan niiden hinnasta ja tasokkaasta ulkonäöstä johtuen. Pihaan parkkeerattu luksusauto voi aiheuttaa kateutta naapurissa.

Luksusautot ennen ja nyt

Luksusautot ovat olleet osa autoteollisuutta jo pitkään. Autoilun varhaisista vuosista lähtien osalla autovalmistajista on ollut tavoitteena valmistaa autoja, joiden tehtävänä on tarjota omistajilleen muutakin kuin vain väline kahden paikan välillä liikkumiseen.

Käsitteet erilaisista autoluokista juontavat juurensa jo yli sadan vuoden taakse: jo 1900-luvun alussa tunnistettiin asiakkaiden erilaiset toiveet, tarpeet ja arvostuksen kohteet. Rikkaimmat ja vaikutusvaltaisimmat henkilöt halusivat erottua massasta ja näyttää vaurailta ja arvostetuilta.

Luksusautot ovat perinteisesti olleet ylellisiä autoja, joihin vain harvoilla on varaa. Ennen ne olivat isoja ja näyttäviä sekä varusteltu erilaisin mukavuuksin, kuten nahkapenkeillä ja ilmastoinnilla tehokasta moottoria unohtamatta. Vuosien varrella luksusautojen muotoilu ja tekniikka ovat kehittyneet merkittävästi, ja nykyään ne ovat huomattavasti edistyneempiä ja monimutkaisempia kuin ensimmäiset mallit.

Nykyajan luksusautot ovat kehittyneet esimerkiksi niin muotoilun kuin teknologian suhteen. Luksusautot ovat yhä ylellisiä, mutta nykyään myös huomattavasti kevyempiä ja tehokkaampia kuin ennen ja varusteltuna teknologian mahdollistamilla mukavuuksilla.

Luksusautojen suunnittelussa kiinnitetään yhä enemmän huomiota myös ympäristöystävällisyyteen. Monet nykyaikaiset luksusautot ovat joko hybridejä tai kokonaan sähköisiä, jolloin ne ovat vähemmän haitallisia ympäristölle.

Luksusautojen kohderyhmä sen sijaan ei ole muuttunut. Edelleenkin kohderyhmä koostuu pääasiassa varakkaista henkilöistä, mutta laajemman hintavalikoiman ja erilaisten vaihtoehtojen ansiosta ne ovat nyt saatavilla suuremmalle yleisölle kuin koskaan aiemmin.

lamborghini

Mikä vaikuttaa auton arvoon?

Monet eri tekijät vaikuttavat luksusauton arvoon. Merkillä on tietysti suuri vaikutus auton arvoon. Joillakin luksusautomerkeillä on vahva maine ja brändiarvo, jotka nostavat niiden arvoa. Esimerkiksi Mercedes-Benz, BMW ja Audi ovat tunnettuja korkealaatuisista ja kestävistä premium-autoistaan. Rolls-Royce, Bentley, Ferrari, Lamborghini tai Porsche taas ovat luksusautoja kalliimmasta hintaluokasta.

Myös suorituskyvyllä on vaikutusta. Luksusautoilla on yleensä korkeampi suorituskyky kuin tavallisilla autoilla. Moottorin teho, nopeus ja kiihtyvyys ovat tärkeitä tekijöitä, jotka vaikuttavat auton arvoon. Kuten useimmissa autoissa, myös luksusautoissa arvo laskee, kun ajomäärä kasvaa ja auto vanhenee. Hyvin pidetty ja hyvässä kunnossa oleva klassikko tai harvinaisuus saattaa kuitenkin pitää arvonsa tai jopa kasvattaa sitä.

Teknologia ja ominaisuudet vaikuttavat luksusauton arvoon omalta osaltaan, sillä luksusautoissa on usein monia edistyneitä teknologioita ja erilaisia ominaisuuksia. Kaikki lisäominaisuudet, -herkut ja -mausteet nostavat auton arvoa.

Joissakin tapauksissa auton harvinaisuus ja rajoitettu valmistusmäärä nostavat niiden arvoa. Erikoismallit ovat usein paljon arvokkaampia kuin massatuotetut autot. Esimerkiksi Christiano Rodaldon omistamaa Bugatti La Voiture Noirea valmistetaan vuodessa vain 1-2 kappaletta.

Kysyntä ja tarjonta vaikuttavat luonnollisesti myös luksusautojen arvoon. Jos tietyn merkin tai mallin kysyntä on korkea, mutta tarjonta rajoitettua, auton arvo voi nousta. Vastaavasti jos kysyntä on alhainen, mutta tarjonta on korkea, auton arvo voi laskea.

Luksusautot eivät sovi kaikille

Vaikka luksusautot ovatkin upeita ja hienoja menopelejä, ne eivät välttämättä sovi kaikille kuljettajille. Luksusautot ovat yleensä erittäin kalliita, ja niiden hintalaput voivat nousta jopa miljooniin euroihin. Kaikista kalleimpien luksusautojen hinnat ovat jopa 15 miljoonan euron luokkaa. Sellaista summaa ei ihan tavan tallaajalla ole laittaa autokauppoihin. Myös luksusauton ylläpitoon voi mennä paljon rahaa. Korjaaminen ja huolto voi maksaa paljon enemmän kuin tavallisten autojen.

Luksusautot ovat tehokkaita menopelejä, eivätkä ne sovellu jokapäiväiseen käyttöön. Esimerkiksi isolle luksusautolle voi olla vaikea löytää parkkipaikkaa kaupungin keskustasta ja matalalla urheiluautolla voi olla hankala ajaa kuoppaisella mökkitiellä.

maailman ylellisimmät autot

Maailman ylellisimmät autot: ominaisuudet ja varustelu

Maailman ylellisimmät autot ovat paitsi virtaviivaisen ulkonäön omaavia, mutta myös täynnä innovaatioita ja huippuluokan varusteita. Näihin autoihin on laitettu valtavia summia rahaa ja työtunteja, jotta ne pystyvät tarjoamaan vertaansa vailla olevaa suorituskykyä ja mukavuutta.

Jokaista luksusautoa yhdistää usein tehokas moottori, joka mahdollistavaa luksusautolle ominaisen suorituskyvyn. Monesti luksusautojen yhteydessä puhutaan kiihtyvyydestä, valtavista tehoista ja hevosvoimista. Luksusautoissa korostuu myös ylellinen mukavuus ja korkeampi turvallisuus. Luksusautojen valmistajilla on käytössään uusimmat turvallisuusteknologiat ja mukavuusominaisuudet ennen kuin ne ovat edes saatavilla edullisempiin automerkkeihin.

Maailman ylellisimmät autot ovat yleensä varusteltu huippuluokan turvallisuusominaisuuksilla, kuten kamerajärjestelmillä, kaistavahdeilla, hätäjarrutusjärjestelmillä ja mukautuvilla nopeudensäätimillä. Kuljettaja ei ole koskaan voinut tuntea oloaan näin turvalliseksi ajon aikana. Tunnetuimpia mukavuusominaisuuksia taas ovat lämmitettävät, ilmastoidut ja hierovat istuimet, ilmastointi ja viihdejärjestelmä sekä langaton lataus.

Maailman ylellisimmät autot ovat ylellisiä myös ulkomuodoltaan ja muotoilultaan. Autot räätälöidään usein asiakkaan toiveiden mukaan, joten niissä voi olla hyvin ainutlaatuinenkin ulkonäkö ja sisustus. Luksusautot ja niiden verhoilu valmistetaan parhaista mahdollisista materiaaleista, kuten aidosta nahasta, puusta ja hiilikuidusta.

Kuka luksusautoja ostaa?

Luksusautoja ostavat yleensä varakkaat henkilöt, joilla on riittävästi rahaa käytettävissään. Nämä henkilöt ovat usein menestyneitä liikemiehiä, urheilijoita tai julkkiksia. Luksusauto voidaan ostaa omaan henkilökohtaiseen käyttöön tai jotkut voivat keräillä niitä.

Bugatti La Voiture Noire on yksi kalleimmista koskaan myydyistä autoista. Auton ensimmäisen kappaleen omistaa tietysti kukas muukaan kuin Cristiano Ronaldo. Superkalliita autoja omistavat myös nämä tunnetut henkilöt: Jay-Z, Lil Wayne, Flo Rida, Simon Cowell ja Kanye West.

Kaikista tunnetuin luksusauto Suomessa on alun perin Jaakko Rytsölän omistama keltainen Lamborghini Diablo. Vesa Keskinen on tunnettu lukuisista Ferrareistaan ja räppäri Cheek on huristellut sekä Bentleyllä että Rolls-Roycella.

Haaveiletko sinä omasta luksusautosta tai luksusautolla ajamisesta? Jos sinulla tai läheiselläsi ei ole varaa toteuttaa unelmaa omasta luksusautosta, mutta haluaisit päästä edes kerran elämässäsi luksusauton rattiin, meillä on sinulle ratkaisu! Järjestämme suosittuja ajotapahtumia superautoilla, joissa sinullakin on mahdollisuus päästä ajamaan superautolla.

-Essi, elämyslahjat.fi

Piditkö tästä artikkelista? Lue myös: Ferrari vs. Lamborghini – Kumpi on oikeasti parempi superauto?