Maailman kauneimmat autot – Mikä saa kaikki katsomaan niitä?

Autot ovat houkutelleet jo pitkään paitsi hyödyllisyydellään, myös ainutlaatuisella muotoilullaan. Muut merkit yrittävät päihittää toisiaan luomalla autoja, jotka ilahduttavat yksityiskohtaisilla muodoilla, ilmeikkäillä luonteilla, kauniilla linjoilla tai sopivilla mittasuhteilla – kaikki herättääkseen huomion ja antaakseen kuljettajalle entistä enemmän itseluottamusta. Vaikka markkinoilla on monia ainutlaatuisia autoja, jotkut niistä ovat erityisen kauniita autoja, joita arvostetaan kaikkialla maailmassa. Mitä malleja nämä ovat? Ja missä niitä voi nähdä? Mitkä ovat siis maailman kauneimmat autot? Tutustu artikkeliin!

Aikansa kauneimmat autot

Jokaista aikaa säätelevät omat lakinsa ja trendinsä ja tämä koskee myös autojen muotia. Vaikka 1990-lukua kutsutaan yleensä autoilun kultakaudeksi, on myös aikaisemmilla ja myöhemmillä vuosikymmenillä kerskumisen aihetta. Mitkä ovat 60-, 80- tai 2000-luvun kauneimmat autot? 1960-luvusta puhuttaessa Jaguar E-type on ehdottomasti nostettava esiin. Autoa valmistettiin vuosina 1961–1975 ja sitä pidettiin silloin todellisena autoteollisuuden ikonina. Se nappasi mm. 1. sijan The Daily Telegraphin kaikkien aikojen 100 kauneimman auton listassa. Eikä ihme – sen täydelliset mittasuhteet, nahka ja minimalistinen sisustus tekivät ehdottomasti suuren vaikutuksen.

80-luku voi ylpeillä Chevrolet Corvette C4:llä, joka on todellinen amerikkalainen legenda. Nykyään, neljän vuosikymmenen jälkeen, se ei enää säväytä kuin ennen. Aiemmin se kiehtoi autofanaatikkoja tyypillisellä takaikkunallaan, sisään vedettävillä ajovaloilla sekä nykyaikaisella, noiden aikojen elektronisella nopeusmittarilla. 2000-luvun hienot autot sen sijaan ovat hieman eri tarinaa – esimerkiksi Aston Martin DB9:ssä on hienot mittasuhteet, samoin kuin ylöspäin avautuvat ovet ja avattava sähkökatto. Kokonaisuus näyttää äärimmäisen elegantilta, mutta muotoilussa on silti säilynyt nopeille autoille tyypillinen petomaisuus. Autot voivat siis näyttää tyylikkäiltä, ja samalla tarjota päätähuimaavan ajoelämyksen!

Maailman kauneimmat autot: Ferrari

Onko auton kauneudelle olemassa normeja?

Mitä autoja kuljettajat pitävät maailman kauneimpina autoina? Onko auton kauneuden skaalaa tai normeja olemassa? Mikä määrittää, mitkä mallit valitaan useimmiten? Vastaus näihin kysymyksiin ei ole niin helppo, koska mitä enemmän ihmisiä, sen enemmän mielipiteitä. Makuasioista ei voida kiistellä. Voidaan kuitenkin huomata, että autoteollisuuden historiassa oli tiettyjä trendejä, jotka riippuivat esimerkiksi tekniikan kehityksestä tai maailman tilanteesta. Aluksi äärimmäisen suosittu sananlasku oli: ”Voit valita minkä tahansa auton värin, kunhan se on musta.” Jokainen auto näytti lähes samalta ja massatuotanto määritteli auton kauneuden normit.

1900-luvun alussa kiinnitettiin kuitenkin enemmän huomiota ajoneuvojen muotoon. Tämä liittyi polttoaineen hintojen nousuun 1930-luvulla, mikä sai suunnittelijat luomaan autoja, joissa oli hieman virtaviivaisempia muotoja, minkä ansiosta kiihdytyksen aikana kului vähemmän polttoainetta. Kuitenkin, kun hinnat laskivat 1950- ja 1960-luvuilla, kulmikkaampia ja tilavammalla moottoreilla varustettuja malleja alettiin pitää kauneimpina autoina, jotka tuovat ajon aikana hieman enemmän adrenaliinia. Ja miten on nyt? Mihin kiinnitetään eniten huomiota? Ollaanko enemmän virtaviivaisuuden vai karskin muotoilun perään?

Nykyään kauneimmat autot ovat yksilöllisiä. Olemme ehdottomasti siirtyneet pois massatuotannosta ja kykyä räätälöidä auto tarpeidesi mukaan arvostetaan yhä enemmän. Oikean värinen maali, liimauskuviot, vähemmän perinteiset napakapselit, lisä-äänilaitteet… Tapoja on monia ja ne ovat vähitellen yleistymässä. Autojen kauneuden nykyiset normit keskittyvät siksi erottumiseen joukosta ja auto hankkimiseen, joka kuvastaa parhaiten persoonallisuuttamme. Autoilla viestitään ulospäin, millaisia me olemme.

Miltä sinä näyttäisit Ferrarin tai Lamborghinin ratissa tai kyydissä? Varaa superautoelämys ja ota selvää!

Ansaitseeko mikään auto ”maailman kaunein auto” -titteliä?

Kerran vuodessa jaetaan World Car Awards -palkinto, jossa valitaan muun muassa maailman kauneimmat autot. Kuitenkin vain yksi malli voi voittaa World Car Design of the Year -tittelin. Eli parhaan mallisen tai muotoilun omistavan auton tittelin. Vuonna 2022 Audi e-tron GT ja Kia EV6 nousivat palkintokorokkeelle, ja ykkössijalle nousi … Hyundai IONIQ 5. Tämä on auto, joka näki päivänvalon vuonna 2021. Se ilmentää kaikki hyvän auton ominaisuudet: se tarjoaa täysin mukavan ajon, liikkuu luotettavasti ja nopeasti tiellä ja on myös sähköauto, joten se on ekologinen ratkaisu. Ennen kaikkea siinä on kuitenkin ainutlaatuinen muotoilu, joka tekee tiellä ajamisesta entistä hauskempaa ja jännittävämpää.

Hyundai IONIQ 5 on eräänlainen kunnianosoitus brändin 45-vuotishistorialle. Sen ulkonäkö viittaa ensimmäiseen yrityksen valmistamaan autoon – Hyundai Ponyyn. Se keskittyy minimalismiin ja suoriin linjoihin, ja se esittelee ensimmäistä kertaa konepellin, joka peittää lokasuojat. Neliön muotoiset etuvalot kiinnittävät ehdottomasti huomiota ja antavat kokonaisuudelle vieläkin ainutlaatuisemman luonteen. Näin kauniit autot ovat todellinen herkku kaikille asiantuntijoille, jotka arvostavat paitsi käytettävyyttä ja nopeutta myös ainutlaatuista muotoilua, joka tekee vaikutuksen vaativimpiinkin ihmisiin.

Maailman kauneimmat autot: Hyundai IONIQ 5

Top 6 maailman kauneimmat autot

Maailman kauneimmat autot on aihe, joka herättää edelleen paljon tunteita ja eriäviä mielipiteitä. Ylelliset, majesteettiset, usein petomaiset, urheilullisen tunnelman omaavat autot sytyttävät kaikkien autoilun harrastajien aistit ja houkuttelevat unohtumattomilla hetkillä ratin takana. Mutta mitkä autot pitäisi olla TOP-autojen listalla? Tässä on luettelo 6 kauneimmasta mallista:

Range Rover Velar – New Yorkin kansainvälisen autonäyttelyn kaunein auto vuonna 2018. Sen hienostuneen eleganssin ja minimalismin, jotka houkuttelevat katsetta ja antavat koko koostumukselle poikkeuksellisen raikkauden, ansiosta se sai kyseisen tittelin.

Lamborghini Aventador – auto, jolla on villi, hurja ja yksinkertaisesti kaunis ulkonäkö. Muotoilu viittaa amerikkalaisiin hävittäjiin, ja ylellinen sisustus houkuttelee istumaan ratin takana. Autosta ei toki tehojakaan puutu…

Chevrolet Corvette Stingray – on äärimmäisen vaikuttava auto, joka hyödyntää suunnitteluaan aiemmista Corvette-malleista. Se on hieman massiivisempi kuin aikaisemmat sukupolvet, siinä on hieman kulmikkaampi muotoilu ja suuremmat, aggressiivisemmat ajovalot.

BMW i8 – niin kauniit autot kuin tämä, ovat todellinen harvinaisuus kaikille ainutlaatuisen, dynaamisen muotoilun ystäville. Vaikka tässä on paljon teräviä kulmia, ne muodostavat yhdessä sileän kokonaisuuden, joka ei vain toimi hyvin tiellä, vaan tekee myös sähköistävän vaikutelman.

Porsche 911 Turbo – tämä auto erottuu varmasti millä tahansa tiellä. Porsche keskittyi jälleen ajovaloihin tyypillisessä soikeassa muodossa ja korosti lisäksi hieman etuosaa, minkä ansiosta koko asia tuli ohuemmaksi ja näyttää entistä paremmalta ajon aikana. Porsche 911 -muotoilu on jo historian kirjoissa.

Polestar 1 – klassikko parhaimmillaan. Sen ruotsalaiset juuret näkyvät ensi silmäyksellä, pääasiassa minimalistisen muotoilun ansiosta, mikä antaa autolle tyylikkään ilmeen. Mielenkiintoinen vivahde on myös ajovalot, jotka muodoltaan viittaavat kuuluisan Thorin vasaraan.

Mielestämme nämä ovat ylivoimaisesti maailman kauneimpia autoja. Vaikka tätä listaa voisi varmasti laajentaa, tässä esitellyissä malleissa on varmasti jotain ylpeyden aihetta. Jokaisen niiden ainutlaatuinen luonne tekee ajamisesta entistä nautinnollisempaa ja tarjoaa paljon tyydytystä. Kulmikkuus, minimalistisuus, ikonisuus ja muut elementit saavat nämä autot listallemme!

Missä Suomessa voit nähdä kauniita autoja?

Suomessa on tehty esimerkiksi ei-toiminnassa olevista lentokentistä ajoratoja hienoille autoille. Löydät sivuiltamme superautoelämyksiä, joissa pääset tutustumaan tarkasti Ferrariin, Lamborghiniin tai vaikka molempiin. Ferrarin ja Lamborghinin muotoilut ansaitsevat myös ylistystä. Joku voisi jopa sanoa, että ne ovat maailman kauneimmat autot. Katso superautot ja löydä paras lahja itsellesi tai läheisellesi!

– Anssi, elämyslahjat.fi

Piditkö tästä artikkelista? Lue maailman kalleimmista autoista: Maailman kalleimmat autot – kuinka paljon ne maksavat ja mistä tämä hinta tulee?