Maailman nopeimmat autot – miltä ne näyttävät ja minkä merkkisiä ne ovat?

Urheiluautot eivät lakkaa hämmästyttämästä poikkeuksellisella ulkonäöllään, tehoillaan ja nopeuksillaan. Kun ensimmäinen nopea auto esiteltiin, nopeusmittarin luvut eivät ole koskaan lakanneet nousemasta. Nykyään maailman nopeimmat autot kulkevat nopeuksilla, joita on vaikea käsittää. Jaguar, Lamborghini, Porsche, Ferrari… Niin monia legendaarisia automerkkejä, jotka uhmasivat ja uhmaavat edelleen kaikkia fysiikan lakeja. Viimeisimmät maailman nopeimmat autot rikkovat kaikki aiemmat nopeusennätykset ja esittävät uudelleen kysymyksen: mikä on maailman nopein auto?

Nopeimmat autot ennen ja nyt

Nopeimmat autot eivät todellakaan ole tämän päivän tekniikan ansioita – autoteollisuus on kehittynyt asteittain. Teknisten ratkaisujen parantuessa on syntynyt myös ajoneuvoja, jotka yllättävät nopeudellaan. Stanleyn kaksoisveljet olivat liikemiehiä, jotka loivat perustan nopeille autoille. Veljesten suunnittelemassa Stanley Runaboutissa oli höyrykone, mikä oli paras vaihtoehto tuolloin saatavilla olevaan tekniikkaan nähden. Auton nopeus oli 56 km/h. Tämä oli nopeus, joka oli vuosina 1890–1899 todella vaikuttava. Näin alkoi tulla muita nopeita automerkkejä, jotka vaikuttavat vielä tänäkin päivänä, kuten Mercedes (Simplex-malli, joka saavutti nopeuden 117 km/h), Jaguar (XK 120 -malli, joka saavutti nopeuden 214 km/h) tai Aston Martin DB4 GT, josta tuli maailman nopein auto vuosina 1950–1959, nopeudella 246 km/h.

Vaikka näyttää siltä, ​​että tuolloin kehitetyn auton nopeus saattoi vaatia auton kaikki voimat ja keinot saavuttaakseen nopeusennätyksen, nykytekniikka ja superautot ovat ylittäneet huomattavasti nämä ennakkoluulot. 1960-luvulta lähtien markkinoille tuli Ferrari, joka kruunattiin useiden vuosikymmenten ajan maailman nopeimmaksi autoksi. Vuosien mittaan merkin mallit rikkoivat ennätyksen joka vuosikymmenellä, ensin 280 km/h nopeudella ja myöhemmin 325 km/h nopeudella. Tämä ei kuitenkaan ole nykyajan autojen nopeusennätys. Vuosina 1990–1999 maailman nopein auto oli ”McLaren F1” (386 km/h), vuosina 2000–2009 – ”Shelby Super Cars (SSC) Aero” (414 km/h), vuodesta 2010 lähtien ennätyksiä on parantanut ”Bugatti Veyron 16.4 Super Sport” (431 km/h).

Nopeimmat autot: Bugatti

Miltä maailman nopein auto näyttää ja minkä arvoinen se on?

Mitä tulee uusimpien vuosien 2022–2023 autojen ulkoasuun, yleistrendit ovat nähtävissä: autot ovat kevyempiä, sileämpiä ja tehokkaampia kuin muut aiemmin tulleet autot. Harvat autot ovat ylittäneet ”kultaisen 300 mph” (480 km/h) kynnyksen, mutta epäilemättä uusimmat hyperautot ja superautot ovat todellisia taideteoksia. Vuoden 2023 listan mallit ovat ehdottomasti maailman nopeimpia autoja. Kysymys kuuluu, miltä näyttää maailman nopein auto?

Maailman nopein auto ei välttämättä kiidä valonnopeudella, mutta sen luoma nopeusennätys on siitä huolimatta älytön. Bugatti piti jonkin aikaa nopeimman autonvalmistajan kruunua. Bugatti Chiron Super Sport 300+:lle kuuluva nopeusennätys saavutti jopa 490 km/h nopeuden! Legendaarinen 8-litrainen V16-moottori, jota valmistetaan maailmassa vain 30 kappaletta, saavuttaa jopa 1 600 hevosvoiman. Tämä superauto teki nopeusennätyksen vuonna 2019, jolloin ratin takana oli Andy Wallace (tarkalleen 490,48 km/h) ja ajo suoritettiin Ehra-Lessienissä, Saksassa.

Nopeusennätyksen haltijat vaihtuvat hetkessä. Bugatti Chiron Super Sport 300 plussan ohitti jopa 3 autoa: itse Bugatti Bolide (499 km/h), Koenigsegg Jesko Absolut (531 km/h) ja Devel Sixteen (558 km/h). Jälkimmäinen hyperauto näyttää varsin vaikuttavalta: Devel Sixteen debytoi ensimmäisen kerran vuosi sitten, ja siinä on uskomattomat 5 007 hevosvoimaa, 81 mm:n Quad Turbo 12,3 litran V16-moottori sekä silmiinpistävä ulkonäkö ja muotoilu. Tämä auto on vuodelta 2023. Uteliaisuuden tyydyttämiseksi on syytä vastata kysymykseen: kuinka paljon maailman nopein auto maksaa? Summa ei todellakaan ole pieni, liitääksesi maailman nopeimmalla autolla tarvitset 1,7 miljoonaa dollaria – se on juuri tämän hyperauton arvo. Kaikilla ei ole miljoonia taskussa tai pankkitilillä, joten niille, jotka haluavat päästä tietyn auton rattiin, erilaiset ajoelämykset ja autonvuokrauspalvelut tulevat apuun. 

Mikä on nopein tuotantoauto?

Virallisten tietojen mukaan maailman nopein auto tällä hetkellä on jo aiemmin mainittu Bugatti Chiron Super Sport 300+. Aiemmin mainituilla hyperautoilla, jotka ovat ohittaneet tämän auton, ei ole vielä vahvistettuja ennätyksiä. Bugatti Chiron Super Sport 300+ on nimetty nopeimmaksi tuotantoautoksi, mikä tekee siitä todella erikoisen. Auton runko on valmistettu mustasta hiilikuidusta, jonka keskellä on Jet Orange -kilparaita. Musta huppu on valmistettu hiilestä, samoin kuin tuulilasinpyyhkimet. Tämä malli voidaan tunnistaa aidosta hopeasta ja mustasta Bugatti-logosta. Ultrakevyet magnesiumpyörät sekä kaikki viimeistelyn yksityiskohdat muodostavat kokonaisen virheettömän muotoilun.

Missä ovat maailman nopeimmat autot?

On luultavasti jo selvää, että maailman nopeimpien autojen pitäisi olla myös erittäin kalliita, joten niitä voivat ostaa vain varakkaat henkilöt ja keräilijät. Maailman nopein auto ”Bugatti Chiron Super Sport 300+” (joka on tällä hetkellä virallisesti tunnustettu) koristaa useiden eliittikäyttäjien autotalleja. Nämä ostajat pulittivat jopa 5,4 miljoonaa dollaria tällaisesta nopeasta ”lelusta”. Joidenkin maailman nopeimpien autojen omistajat ovat myös rikkaita ihmisiä, kuuluisia keräilijöitä ja globaaleja tähtiä. Pelkkä kuuluisuus ja rikkaus ei kuitenkaan riitä, koska valmistajat valitsevat auton omistajat itse. Useimmat omistajista ovat salassa, mutta jotkut niiden omistajista ovat myös tiedossa: Bugatti Chiron Super Sport 300+ koristaa Cristiano Ronaldon kokoelmaa, ja näyttelijä Tom Cruise omistaa Bugatti Veyronin.

Nopeimmat autot: mm. Lamborghini ja Ferrari

Mitkä automerkit tunnetaan suorituskyvystään?

Jos luokitellaan eri automerkit niiden suorituskyvyn ja nopeuden perusteella, Bugatti nousisi ykköseksi. Hennessey on toisella sijalla ja SSC kolmantena. Muita TOP-merkkiluettelon nimiä ovat Rimac, McLaren, Koenigsegg, Aston Martin, Pagani ja Lamborghini. Voidakseen saavuttaa maailman nopeimman auton tittelin, ajoneuvo tarvitsee erittäin tehokkaan moottorin. Auton keveys vaikuttaa myös sen huippunopeuteen, ja erityisen tärkeä kriteeri on myös auton renkaat (ja niiden kyky kestää valtavia pyörimisvoimia). 

Haluatko kokea äärimmäisen ajon ja testata auton ominaisuuksia? Silloin paras valinta on superautoelämys!

Sähköauton nopeusennätys

Kuten koko autoteollisuus, myös sähköajoneuvojen segmentti muuttuu jatkuvasti. Siitä, mitä yhtenä päivänä kutsuttiin maailman nopeimmaksi sähköautoksi, tulee pian uusi satunnainen sähköauto matkalla unohduksiin. Uudet, tehokkaammat mallit ottavat tilalleen, mikä todistaa, että uusin tekniikka kehittyy joka päivä. Innovaatioiden mukana tulee halu oppia ajamisen salaisuudet, sillä jokaisen auton ajettavuudella on omat erityispiirteensä: superautot, ralliautot, extreme-ajo, off-road-ajo, ekoajo ja paljon muuta.

Mitä tulee automaailman ekologisiin ratkaisuihin, vuoden 2023 tietojen mukaan nopeimmat sähköautot ovat Rimac Nevera (415 km/h), Tesla Roadster (402 km/h) ja Aspark Owl (400 km/h). Nopeimpien sähköautojen listan yleisin merkki on Tesla. Toistaiseksi mikään muu sähköauto ei ole onnistunut lyömään Rimac Neveran vuonna 2021 asettamaa nopeusennätystä.

– Anssi, elämyslahjat.fi

Kaipaatko lisää luettavaa? Lue myös: Luksusautot – tutustu arvostetuimpiin autoihin.