Elämyksenä verenluovutus

Maslow’n klassisen tarvehierarkian yläosassa mainitaan tarve tulla huomatuksi ja tuntea olonsa arvokkaaksi. Verenluovuttajana olet tärkeä osa yhteiskuntaa ja avun saajan elämää. Jos varasi eivät riitä keräyksiin, ei huolta, sillä verenluovutus on aina luovuttajalle täysin ilmaista.

Suomessa tarvitaan joka päivä lähes tuhat verenluovutusta, jotta jokainen hädässä oleva saa tarvitsevansa avun. Verenluovutus on äärimmäisen tärkeä osa suomalaista terveydenhuoltoa. Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu vastaa omalta osaltaan siitä, että sairaille ja tapaturmien uhreille on pikaisesti apua saatavilla kellonajasta ja päivästä riippumatta. Veripalvelu perustettiin vuonna 1948 huolehtimaan suomalaisten sairaaloiden verentarpeesta.

Verenluovutus on todellakin elämys. Itsekin äkillisestä ja vakavasta sairastapauksesta johtuen olen joutunut ottamaan vastaan kymmeniä yksikköjä auttavien suomalaisten verta. Näiden lahjoituksien ansioista olen saanut jatkaa elämääni terveenä ja reippaana. Siispä koen velvollisuudekseni antaa takaisin tälle organisaatiolle ja niille ihmisille, joilta itse sain apua sitä tarvittaessa. Luovuttajana olet osa tärkeää kokonaisuutta ja lahjoituksellasi pelastetaan henkiä vauvasta vaariin. Luovutuksesta voi lähteä aina iloisin mielin ja tietoisena siitä, että on tehnyt jotain tärkeää.

Kampanjakuva2

Mitä verenluovutuksessa tapahtuu?

Verenluovutus tapahtumana on pikainen ja helppo. Veripussin täyttyminen vie vain noin 10 minuuttia. Se on kuin pikaelämys, joka takaa apua tarvitsevalle, mutta antaa myös luovuttajalle arvokkaan lahjan; hyvän mielen. Vaikka ensimmäistä luovutusta edeltävät minuutit vähän jännittävätkin, ja mahalaukussa pyörii muutama perhonen, hermot tasaantuvat kyllä luovutuskertojen lisääntyessä. Verenluovutus on äärimmäisen hyvä syy ylittää itsensä, jos potee neulapelkoa. Luovuttajista pidetään hyvää huolta. Verenluovutukseen saapuessa pääset täyttämään lomakkeen yhteystiedoillasi ja kattavalla terveyskyselyllä. Sormenpäästä otetaan pikainen hemoglobiinin mittaus, tätä pientä nipistystä hädin tuskin huomaa. Ammattimainen henkilökunta käy kanssasi lävitse lomakkeen, ja jos estoja luovutukselle ei löydy, siirrytään luovuttamaan, jossa sairaanhoitaja pikaisesti laittaa luovutuksen käyntiin, jonka jälkeen voi virkistäytyä mehulla ja pienellä syötävällä. Hengenpelastukseen riittää vajaa tunti. Luovutuksen jälkeisen loppupäivän voi, ja kannattaa ottaa rennosti.

Mitä sitten?
Kun luovutus on ohi ja olet kotiutunut turvallisesti, tulee painaa mieleensä tai rustata kalenteriin seuraava ajankohta luovutukselle. Jotta veripankeissa on jatkuvasti tarvittava määrä verta, on äärimmäisen tärkeää että verenluovutus ei olisi vain kertaluontoinen asia, vaan siitä voisi tehdä elämänmittaisen auttamistavan. Naisilla luovutusväli on 3 kuukautta ja miehillä 2 kuukautta.

Verenluovutuksesta voi myös tehdä työporukan, kavereiden tai perheen keskeisen jutun, ja rekisteröityä VeriRyhmäksi Veripalvelun sivuilla. Isommalla porukalla apu ja hyvä mieli moninkertaistuvat!

Tartu haasteeseen!

ElämysLahjat haastaa kaikki kynnelle kykenevät osallistumaan tärkeisiin talkoisiin.

SLOGAN2

Teksti: Netta, ElämysLahjat.fi
Lisätietoa verenluovutuksesta: Veripalvelu