Mitä OLLA TEKEMÄTTÄ uudenvuodenaattona? – Katso taikauskot

Uudenvuodenaaton taikauskot ovat kiehtova elementti monien yhteiskuntien kulttuurissa ympäri maailmaa. Joka vuosi tammikuun lähestyessä ihmiset eri maissa harjoittavat perinteitä ja taikauskoja, joiden tarkoituksena on houkutella onnea, vaurautta ja hyvää energiaa seuraavien kahdentoista kuukauden ajan. 

Tavat siirtyvät usein sukupolvelta toiselle, minkä vuoksi kohtaamme niitä edelleenkin. Mitkä ovat uudenvuoden taikauskot Suomessa ja ulkomailla ja mitä ei pidä tehdä uudenvuodenaattona? 

Lue uudenvuodenaaton taikauskoista!

Uudenvuodenaatto, ilotulitus

Mitä ei pidä tehdä uudenvuodenaattona?

Uudenvuodenaatto on monille ihmisille juhla, joka merkitsee uuden vuoden alkua ja mahdollisuutta tehdä elämässä muutoksia. Jotkut pitävät tätä päivää erityisenä ja noudattavat erilaisia perinteitä ja taikauskoja toivoen hyvää onnea ja menestystä tulevalle vuodelle. Toiset saattavat olla skeptisiä taikauskoisten uskomusten suhteen, mutta on silti mielenkiintoista tietää, mitä olla tekemättä uudenvuodenaattona, jos haluaa välttää mahdollisia epäonnea.

Taikausko neuvoo, että et poistu uudenvuodenaattona kotoa ilman käteistä. Toisin sanoen jokaisen tulisi pitää kotonaan mahdollisimman paljon seteleitä. Tämän odotetaan houkuttelevan vaurautta ja turvaavan taloudellista menestystä tulevalle vuodelle. Lisäksi jotkut ihmiset uskovat, että näin tekemällä he välttävät velkaa ja tekevät parempia valintoja rahan suhteen. 

Toinen uudenvuodenaaton taikausko sanoo, että sinun ei pitäisi nousta uuden vuoden ensimmäisenä päivänä huonolla tuulella, koska se voi pilata koko vuoden ja houkutella onnettomia tapahtumia. Näinä ensimmäisinä heräämisen jälkeisinä hetkinä on erityisen tärkeää pitää huolta hyvästä tuulesta ja antaa itsellesi syitä olla onnellinen. Tämän ansiosta myös seuraavat 12 kuukautta ovat täynnä onnellisia, erityisiä hetkiä.

Suomalaiset uudenvuodenaaton taikauskot

Suomessa uudenvuodenaaton taikauskot ja perinteet ovat vahvasti juurtuneita osaksi kulttuuria. Monet suomalaiset pitävät kiinni erilaisista rituaaleista ja uskomuksista toivoen hyvää onnea ja menestystä tulevalle vuodelle. 

Yksi tunnetuimmista perinteistä on tinan valaminen, jossa sulatettua tinaa kaadetaan kylmään veteen, ja sen jähmettyneistä muodoista yritetään ennustaa tulevaa vuotta. Jos tinasta muotoutuu esimerkiksi laiva, se voi viitata matkustamiseen, kun taas rikkonainen muoto voi tulkita mahdollisia vaikeuksia.

Toinen suosittu perinne on ilotulitusten ampuminen, joka valaisee yön taivasta ja symboloi vanhan vuoden päättymistä sekä uuden alkua. Uskotaan, että räiskyvät ilotulitukset karkottavat pahoja henkiä ja tuovat onnea tulevalle vuodelle.

Suomessa vältetään myös lainaamasta rahaa uudenvuodenaattona, samoin kuin monissa muissa maissa. Uskotaan, että lainaamalla rahaa tänä päivänä voi ennustaa taloudellisia vaikeuksia tulevalle vuodelle.

Näitä perinteitä ja taikauskoja noudatetaan eri tavoin eri puolilla Suomea, mutta ne kaikki yhdistävät suomalaisia juhlistamaan uuden vuoden saapumista ja toivottamaan tervetulleeksi parempaa tulevaisuutta. Noudatatko tai vältätkö sinä näitä perinteitä?

Ulkomaiset taikauskot uudenvuodenaattona

Kuten olemme jo maininneet, uudenvuodenaaton taikauskot eivät koske vain Suomea, vaan myös muilla mailla on samanlaisia ​​perinteitä. Esimerkiksi Kiinassa panostetaan paljon oikeanlaiseen ruoan tarjoilutapaan. Jos jokin ruokalajeista on kala, sen tulee olla vain kokonainen, hännän ja pään kanssa, jotka aasialaisten uskomusten mukaan symboloivat onnellista alkua ja loppua.

Intiassa kultaa ja hopeaa ja erityisesti näistä metalleista valmistettuja koruja pidetään erittäin tärkeänä. Hindut uskovat, että diwalin (valon juhlan, joka osuu yleensä lokakuun ja marraskuun vaihteeseen) aikana ostetut rannekorut, kaulakorut tai korvakorut tuovat onnea ja yleistä vaurautta.

Espanjassa on myös mielenkiintoisia taikauskoja uudenvuodenaattona. Siellä ihmiset heittävät kultasormuksia tai korvakoruja samppanjaan hyvän onnen ja taloudellisen vaurauden varmistamiseksi. Lisäksi perinne on laittaa valkosipulin kynsi lompakkoon heti kellon lyötyä kaksitoista. Tämän tarkoituksena on houkutella lisää rahaa ja auttaa tekemään parempia kulutuspäätöksiä.

Suukko uudenvuoden hetkellä, eli niin sanottu ”uuden vuoden pusu”, voi olla ystävällinen ele, joka kuvastaa kiintymystä ja toiveita paremmasta vuodesta. Se voi myös olla romanttinen hetki, kun pariskunnat jakavat intohimoisen suudelman toisiaan kohtaan. Kaiken kaikkiaan uudenvuoden suukko on kaunis tapa aloittaa uusi vuosi yhdessä läheisten ihmisten kanssa ja toivottaa tervetulleeksi mahdollisuudet ja lupaukset, joita uusi vuosi tuo mukanaan. Tämä on yksi suosituimmista uudenvuodenaaton perinteistä.

Uudenvuodenaaton perinteet ja taikauskot ovat kiehtova osa monien kansojen kulttuuria. Huolimatta siitä, uskotko niihin vai kohteletko niitä vain keinona monipuolistaa joulun ja uudenvuoden aikaa, kannattaa muistaa, että ne voivat tarjota hyvän mielen ja siten onnistuneen alun seuraavalle vuodelle! Voit myös kokea yhteisen elämyksen uudenvuodenaattona. Tämän ansiosta päätät vuoden leveä hymy huulillasi ja lähdet uuteen vuoteen uudella meiningillä!

– Anssi, Elämyslahjat.fi

Piditkö tästä artikkelista? Katso myös Missä ja miten viettää uuttavuotta!