Isänpäivän juhlapyhä on levinnyt ympäri maailmaa Amerikasta ja sitä juhlitaan 111 eri maassa. Juhla-ajat ja perinteet vaihtelevat maittain ja suurimmassa osassa isiä muistetaan kesäkuun kolmantena päivänä. Olemme koonneet muutamien maiden perinteitä yhteen, jotka osoittavat, että isää voi muistaa monella eri tavalla.
Isänpäivä Amerikassa ja Kanadassa
Amerikassa ja Kanadassa juhlitaan päivää kesäkuun kolmantena sunnuntaina. Isänpäivän alkulähteinä 1910-luvulla isää juhlistettiin ruusuin. Punainen ruusu tarkoittaa, että isä on elossa, valkoinen taas, että isää ei enää ole. Nykyään isänpäivästä on tullut yhä kaupallisempi juhla ja perinteet ovat hyvin samankaltaisia kuin mihin me täällä Suomessa olemme tottuneet, kuten aamiainen sänkyyn sekä isänpäivälahjat– ja kortit.
Suosittuna perinteenä näissä maissa on illallistaa ulkona koko perheen voimin. Varatkaa pöytä isän lempiravintolasta ja nauttikaa yhdessä olosta! (Psst…! Erilaisen kokemuksen tarjoaa illallinen pimeässä!)
Isänpäivän perinteet Australiassa ja Uudessa-Seelannissa
Australiassa ja kauniissa Uudessa-Seelannissa isänpäivää vietetään syyskuun ensimmäisenä sunnuntaina. Isää juhlitaan ja kiitetään perinteisillä tavoilla, kuten antamalla kukkia, suklaata tai lahjoja. Perinteenä on kokoontua aamiaisella yhteen ja pelata erilaisia pelejä kotosalla. Ostakaa isälle suklaakonvehtirasia ja perinteinen lautapeli ja nauttikaa päivästä yhdessä pelaillen!
Isänpäivä Thaimaassa ja Japanissa
Thaimaassa isänpäivää vietetään kuninkaan syntymäpäivän kanssa samana päivänä jouluun viides päivä. Tällöin kaikki pukeutuvat keltaiseen ja lapset antavat isilleen Canna-kukkia, joita pidetään maskuliinisuuden kasvina. Voit ottaa tästä mallia isänpäivänä ja pukeutua koko perheen voimin isän lempiväriin ja antaa hänelle hänen lempikukkiaan.
Japanissa isänpäivää vietetään kesäkuun kolmantena sunnuntaina. Perheet voivat antaa isilleen lahjoja, mutta päivä ei ole yhtä suuri juhla kuin äitienpäivä Japanissa.
Isänpäivän perinteet Meksikossa
Kesäkuun kolmantena sunnuntaina Meksikossa järjestetään 21 km juoksukilpailu, jossa pääsee myös kiipeilemään. Aloittakaa siis vaikka uusi isänpäivän traditio ja menkää koko perheen voimin lenkille tai kiipeilemään!
Isänpäivä Intiassa
Intiassa isänpäivä on käsitteenä hyvin uusi ja se on saavuttanut Intian länsimaiden kautta vasta noin vuosikymmen sitten. Isänpäivää vietetään selkeästi enemmän kaupungeissa, joissa länsimaalainen vaikutus on suurempi. Kouluissa ja järjestöissä järjestetään toimintaa isänpäivinä, jolla pyritään innostamaan ja opettamaan lapsia kunnioittamaan isiä ja pitämään heistä huolta. Myös isiä kannustetaan viettämään laatuaikaa lasten kanssa ja opettamaan heille nöyriä tapoja ja arvoja.
Isänpäivän perinteet Euroopassa
Saksassa isänpäivää kutsutaan myös `miesten päiväksi`. Tällöin miehet yleensä patikoivat ja nauttivat oluesta, viinistä ja paikallisesta ruoasta. Kaupungeissa miehet kerääntyvät yhteen juhlimaan. Juhlaa vietetään torstaina 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Jos haluat isäsi juhlivan saksalaiseen tyyliin, voit järjestää hänelle ystävineen tapahtumantäytteisen päivän esimerkiksi olutkurssin tai panimovierailun merkeissä.
Englannissa isälle annetaan usein käsintehtyjä kortteja ja lahjoja. Isien oma juhlapäivä on pitkälle kaupallistettu juhla Englannissa ja Amerikassa ja siitä käydäänkin väittelyä; osa on sitä mieltä, että se vie juhlalta yhdessäolon tarkoituksen ja toisaalta sitä perustellaan sillä, että se lisää ihmisten tietoisuutta juhlasta ja auttaa näin perheitä muistamaan isiä.
Italiassa isänpäivää juhlitaan samaan aikaan Pyhän Joosefin päivän kanssa, 19. maaliskuuta. Vuoteen 1977 asti päivä oli yleinen vapaapäivä ja useimmat yritykset olivat suljettuina. Italian hallituksen oli kuitenkin taloudellisten vaikeuksien vuoksi vähennettävä yleisten vapaapäivien määrää. Vaikka koulut ja yritykset ovat nykyään auki isänpäivänä, italialaisissa perheissä on kuitenkin tapana kunnioittaa isää antamalla lahjoja ja tarjoamalla isälle makeita herkkuja. Nämä perinteiset isänpäivän herkut vaihtelevat alueittain. Esimerkiksi Naplesin alueella tämä herkku on nimeltään Zeppole di San Giuseppe.
Täällä Pohjoismaissa isää juhlitaan marraskuun toisena sunnuntaina, Tanskaa lukuun ottamatta. Tanskassa isänpäivää juhlitaan kesäkuun viidentenä päivänä. Marraskuussa juhlittavaa isänpäivää vietetään tasan puoli vuotta äitienpäivän jälkeen. Pohjoismaihin isänpäivän juhlinta rantautui noin 1940- ja 1970-lukujen välissä. Ajankohta valikoitui pohjoismaisten kauppiaiden toimesta muutoin niin hiljaiseen marraskuun kauppasesonkiin, juuri ennen joulusesonkia.
Perinteenä on tehdä isälle aamiainen ja viettää aikaa perheen kesken. Itse tehdyt kortit, lahjat ja suklaa kuuluvat isänpäivään. Isänpäivänä onnitellaan ja muistetaan myös isäpuolia ja isoisää. On monia tapoja, joilla isää voidaan kiittää, ilahduttaa, muistaa ja arvostaa. Lahjan löytäminen isälle voi olla hankalaa, koska sillä halutaan osoittaa kiitosta ja sitä, miten paljon isää arvostetaan. Isälle on siis tärkeä antaa jotain merkityksellistä.
Askartele kortti, anna hauska lahja tai kokemus, joka jättää muiston. Itse askarrellut kortit ovat niitä rakkaimpia, mutta korttina toimii myös lahjakortti, joka sisältää esimerkiksi hemmottelua, hauskaa ja toiminnallista yhdessä tekemistä tai vaikka uusia ja hurjia kokemuksia. Tärkeintä on tietysti – isä 💙
Isänpäivä Suomessa
Isänpäivä on ollut Suomessa virallinen liputuspäivä vuodesta 2019. Sitä ennen se oli vakiintunut liputuspäivä vuosina 1987–2018. Yliopiston Almanakassa isänpäivä vakiinnutti paikkansa virallisesti vuonna 1987.
Isänpäivää juhlitaan siis aina marraskuun toisena sunnuntaina, joten tarkka päivämäärä vaihtelee vuosittain. Jos haluat tietää tarkan päivämäärän, katso se kalenterista, hakukoneesta tai esimerkiksi juhlapyhät.fi-sivustolta.
Tulevat isänpäivät:
- 12.11.2023
- 10.11.2024
- 9.11.2025
- 8.11.2026
- 14.11.2027
- 12.11.2028
- 11.11.2029
- 10.11.2030.
Yleisiä isänpäivän perinteitä Suomessa ovat:
- isänpäiväkorttien ja -lahjojen antaminen
- aamukahvi ja aamupala sänkyyn tarjoiltuna
- yhteisestä ateriasta nauttiminen
- ulkona liikkuminen, kuten kävely tai retkeily
- harrastukset yhdessä
- elokuvan katsominen tai pelien pelaaminen
- saunominen ja paljussa rentoutuminen.
Yhteenveto isänpäivästä
Kuten näet, isien omaa juhlapäivää juhlitaan monella tapaa. Vaikka perinteet vaihtelevat maittain, päivän valokeilassa ovat kuitenkin isät ja isähahmot sekä kiitollisuuden osoittaminen isille heidän roolistaan perheissä.
Isänpäivän historia pähkinänkuoressa
- Washingtonin osavaltiossa isänpäivää juhlittiin ensimmäisen kerran vuonna 1910, jonka jälkeen se levisi hitaasti koko Yhdysvaltoihin
- Suomessa isänpäivää vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1949
- kaikista suosituin ajankohta isänpäivän juhlimiseen on kesäkuun kolmas sunnuntai: silloin isänpäivää vietetään 52 eri maassa
- Suomessa isänpäivää juhlitaan marraskuun toisena sunnuntaina.
Katso yli 1800 isänpäivälahjaideaa.
Aiheeseen liittyvät artikkelit: