Isänpäivä maailmalla

Isänpäivän juhlapyhä on levinnyt ympäri maailmaa Amerikasta ja sitä juhlitaan vuosittain 58 maassa. Juhla-ajat ja perinteet vaihtelevat maittain ja suurimmassa osassa isiä muistetaan kesäkuun kolmantena päivänä. Olemme koonneet muutamien maiden perinteitä yhteen, jotka osoittavat, että isää voi muistaa monella eri tavalla.

isänpäivä

Amerikassa ja Kanadassa juhlitaan päivää kesäkuun kolmantena sunnuntaina ja isää juhlistetaan ruusuin. Punainen ruusu tarkoittaa, että isä on elossa, valkoinen taas, että isää ei enää ole. Suosittuna perinteenä Kanadassa on illallistaa ulkona koko perheen voimin. Varatkaa pöytä isän lempiravintolasta ja nauttikaa yhdessä olosta! (Psst..Erilaisen kokemuksen tarjoaa illallinen pimeässä!) Englannissa isälle annetaan usein käsintehtyjä kortteja ja lahjoja. Isänpäivä on pitkälle kaupallistettu juhla Englannissa ja Amerikassa ja siitä käydäänkin väittelyä; osa on sitä mieltä, että se vie juhlalta yhdessäolon tarkoituksen ja toisaalta sitä perustellaan sillä, että se lisää ihmisten tietoisuutta juhlasta ja auttaa näin perheitä muistamaan isiä.

 

Australiassa ja kauniissa Uudessa Seelannissa isänpäivää vietetään syyskuun ensimmäisenä sunnuntaina. Isää juhlitaan ja kiitetään perinteisillä tavoilla, kuten antamalla kukkia, suklaata tai lahjoja. Perinteenä on kokoontua aamiaisella yhteen ja pelata erilaisia pelejä kotosalla. Ostakaa isälle suklaakonvehtirasia ja perinteinen lautapeli ja nauttikaa päivästä yhdessä pelaillen! Saksassa isänpäivää kutsutaan myös `miesten päiväksi`. Tällöin miehet yleensä patikoivat ja nauttivat oluesta, viinistä ja paikallisesta ruoasta. Kaupungeissa miehet kerääntyvät yhteen juhlimaan. Juhlaa vietetään torstaina 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Jos haluat isäsi juhlivan saksalaiseen tyyliin, voit järjestää hänelle ystävineen tapahtumantäytteisen päivän esimerkiksi viinikurssin merkeissä.

 

Thaimaassa isänpäivää vietetään kuninkaan syntymäpäivän kanssa samana päivänä jouluun viides päivä. Tällöin kaikki pukeutuvat keltaiseen ja lapset antavat isilleen Canna-kukkia, joita pidetään maskuliinisuuden kasvina. Voit ottaa tästä mallia isänpäivänä ja pukeutua koko perheen voimin isän lempiväriin ja antaa hänelle hänen lempikukkiaan. Kesäkuun kolmantena sunnuntaina Meksikossa järjestetään 21 km juoksukilpailu, jossa pääsee myös kiipeilemään. Aloittakaa siis vaikka uusi isänpäivän traditio ja menkää koko perheen voimin lenkille tai kiipeilemään!

isänpäivä

Intiassa isänpäivä on käsitteenä hyvin uusi ja se on saavuttanut Intian länsimaiden kautta vasta noin vuosikymmen sitten. Isänpäivää vietetään selkeästi enemmän kaupungeissa, joissa länsimaalainen vaikutus on suurempi. Kouluissa ja järjestöissä järjestetään toimintaa isänpäivinä, jolla pyritään innostamaan ja opettamaan lapsia kunnioittamaan isiä ja pitämään heistä huolta. Myös isiä kannustetaan viettämään laatuaikaa lasten kanssa ja opettamaan heille nöyriä tapoja ja arvoja.

 

Täällä Pohjoismaissa isää juhlitaan marraskuun toisena sunnuntaina. Perinteenä on tehdä isälle aamiainen ja viettää aikaa perheen kesken. Itse tehdyt kortit, lahjat ja suklaa kuuluvat isänpäivään. Isänpäivänä onnitellaan ja muistetaan myös isäpuolia ja isoisää. On monia tapoja, joilla isää voidaan kiittää, ilahduttaa, muistaa ja arvostaa. Lahjan antaminen on hankalaa, koska sillä halutaan osoittaa kiitosta ja sitä, miten paljon isää arvostetaan. Isälle on siis tärkeä antaa jotain merkityksellistä. Askartele kortti, anna hauska lahja tai kokemus, joka jättää muiston. Itse askarrellut kortit ovat niitä rakkaimpia, mutta korttina toimii myös lahjakortti, joka sisältää esimerkiksi hemmottelua, hauskaa ja toiminnallista yhdessä tekemistä tai vaikka uusia ja hurjia kokemuksia. Tärkeintä on – isä 🙂

 

Voit myös katsoa kaikki isänpäivälahjat.

 

Teksti: Pinja, ElämysLahjat.fi