Drifting-kyyditys, testattu 30.6.2012

Palaneen käryä...

Toisena elämyspäivänä uudet ja jännittävät tilanteet saivat jatkoa, kun pääsin Finn-drift Oy:n Niko Pesosen drifting-kyyditykseen. Nousin luottavaisin mielin Pesosen autoon. Hän nimittäin kertoi oman poikansa olleen kyydityksessä jo 4-vuotiaana. Myöskään ajon aikana pelko ei saanut valtaa, sillä vaikka meno oli hurjaa, auto pysyi Pesosen hallinnassa.

Nautin etupenkillä vauhdin hurmasta ja jännityksen tunteesta. Pesonen mainitsi, että liikenteessä ei enää tee mieli kaahailla, kun autonhallintataitonsa pääsee näyttämään radalla. Ja taitoa drifting vaatiikin: kisoissa vauhtia voi olla 170 km/h, rata on mutkainen ja tuomarit arvioivat ajolinjaa, nopeutta, luisukulmaa ja näyttävyyttä. Drifting-kyydityksessä elämyksen kokija pääsee nauttimaan samasta tunteesta kuin ajajat kilpailuissa, mutta taitava kuljettaja huolehtii ajamisesta.

Tuulin mielestä jo kyydityksen katselu oli jännittävää, koska katsojat pääsevät seuraamaan ajoa aivan radan reunalta ja saavat näin osansa näyttävistä luistoista ja palaneen kumin kärystä. Drifting ei tosiaankaan jää huomaamatta näyttävän savushow’n ja luistosta aiheutuvien äänien johdosta. Lohdutukseksi siis niille, joita hurja nopeus pelottaa: drifting on elämys myös katsojille! 


Sää vaikuttaa paljon lajin onnistumiseen.
Juuri ennen kyyditysvuoroani alkoi sataa, ja pian sen jälkeen yksi autoista törmäsi kaiteeseen. Mitään vakavaa ei sattunut kuljettajalle eikä autolle, mutta radan siivous tietysti vaikutti myös muiden aikatauluihin. Paras sää on kuiva ja aurinkoinen, mutta myös sateella kyyditykset onnistuvat hieman pienemmillä nopeuksilla. Autojen ollessa keskeisessä roolissa myös tekniikan on pelattava, jotta ajo onnistuu. Pesonen esimerkiksi pitää kyydityspäivinä mukana myös vara-autoa, ja kymmenkunta muuta autoa odottaa puhelinsoiton päässä, jotta kyyditykset eivät jää huonon onnen takia kokematta.

Suosittelen drifting-kyyditystä kaikille, joita moottoriurheilu ja vauhti kiehtovat. Tämän elämyksen jälkeen tunnet olevasi täynnä energiaa!


-Niko, elämystestaaja