Osta ajoelämyksesi seuraavaan Superautotapahtumaan Kiikalassa!
Otsikko

Elämyslahjat pähkinänkuoressa

Elämyslahjojen historia

Elämyslahjat on osa kansainvälistä konseptia, joka toimii viidessä maassa: Liettuassa, Latviassa, Puolassa, Virossa ja Suomessa. Alun perin konsepti on lähtenyt liikkeelle Baltian maista. Tämän jälkeen laajeneminen jatkui Pohjoismaihin. Konseptin perustaja on liettualainen Linas Ceikus, joka perusti yrityksen vuonna 2006. Toiminta aloitettiin Suomessa vuonna 2010 ja Suomi oli viides maa, johon konseptin verkkokauppa perustettiin. Elämyslahjat.fi tarjoaa yli 2000 elämystä Suomessa ja ulkomailla. Tällä hetkellä Elämyslahjat on Suomen suurin elämyksiä myyvä verkkokauppa.

Toiminta

Yrityksen missio on muuttaa lahjan antamisen kulttuuri tavaroista aineettomiin elämyslahjoihin. Elämyslahjojen tarjoamat elämykset jakaantuvat lento-, hemmottelu-, vesi-, kurssi-, ajo-, loma- ja ruokaelämyksiin. Elämyslahjojen pääkonttori sijaitsee Espoossa. Elämyslahjoilla on verkkokaupan lisäksi myyntipisteet Kampin ja Ison Omenan kauppakeskuksissa. Yritys työllistää tällä hetkellä noin 20 henkilöä. Työtehtävät jakautuvat johtamiseen, markkinointiin, tuotteiden hankintaan ja myyntipistetyöskentelyyn.

Elämyslahjoilla on omia konsepteja, joista yksi on Illallinen pimeässä. Elämys on lanseerattu Suomessa vuonna 2013. Illallinen pimeässä on osa Dinner in the Dark -konseptia, joka toimii Puolassa, Latviassa, Liettuassa ja Virossa. Suomessa Illallinen pimeässä -konseptia tarjoavat yhteistyöravintolat ovat Tampereella ravintola Tiilihovi, Helsingissä Botta Events, Turussa Brahen Kellari sekä Jyväskylässä ravintola Harmooni. Perinteisesti illallisen isännöi näkörajoitteinen henkilö. Elämyslahjat on lisäksi toteuttanut Veripalvelun kanssa yhteistyössä kampanjan "elämyksenä verenluovutus". Kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoutta verenluovutuksesta ja kannustaa tähän mahdollisuudella voittaa elämyslahja.

Illallisen pimeässä lisäksi Elämyslahjat järjestää luokattoman palvelun Shitty Dinneriä, sekä taianomaista Magic Dinneriä. Shitty Dinner tarjoaa aivan erilaisen ravintolaelämyksen luomalla kunnon sirkuksen ruokailun ympärille. Se onkin erinomainen tapa yllättää aavistamaton ruokailukumppani ja seurata hänen reaktiotaan, kun kaikki ei menekään niin kuin pitää! Magic Dinner taas tarjoaa taikuutta ja viihdettä ruokailun ohella. Magic Dinner onkin paljon parempi vaihtoehto normaalin ruokailun sijaan ja sopii hyvin esimerkiksi treffien ohjelmistoon!

Lahjakulttuurin muutos

Elämyslahjojen mission onnistumisesta on ollut jo vuosia nähtävissä merkkejä. Jo vuonna 2008 Turun Sanomien artikkelissa arvioitiin, että elämyslahjat kuten kylpylälomat olivat tulossa muotiin tavaralahjojen sijasta. Etenkin naiset arvostavat elämyksellisyyttä.

On tärkeää tuoda ilmi elämyksellisiin lahjoihin liittyvää kulttuuria ja tarjota nettisivustoja ja kauppoja, jotka lisäävät tietoutta elämyslahjoista ja myyvät niitä. Elämyslahjat pyrkii toteuttamaan tätä muun muassa yhteistyössä bloggaajien ja vaikuttajien kanssa. Etelä-Suomessa elämyslahjoja annetaan kaikkein eniten. Eteläsuomalaisten lisäksi elämyksiä toivovat paljon myös länsisuomalaiset. Länsi- ja Etelä-Suomessa lahjojen yllätyksellisyyttä myös arvostetaan muuta maata enemmän. Tämä lisää haasteita lahjan antajille ja niitä tarjoaville elämyslahjaliikkeille.

Elämykselliset lahjat

Elämyksellisen lahjojen tarkoitus on tarjota vaihtoehto tavaralahjoille. Elämykset jakautuvat sesonkiluontoisiin ja ympärivuotisiin. Talvisesonkiin kuuluvat vahvasti hemmottelu-, ruoka- ja kauneuselämykset, kun taas kesäkauteen kuuluvat lento- ja vesielämykset kuten Flyboard ja tandemhyppy. Yllättävän poikkeuksen tekee kuumailmapallolento, jota järjestetään myös talvella.

Merkkipäivät ja tapahtumat koostuvat yhä enemmän elämyksistä ja hetkistä, jotka jäävät todella mieleen. Elämyslahjojen antaminen korostuu esimerkiksi hää- ja polttarilahjoina. Yritämmekin tehdä maailmasta hieman elämyksellisemmän elämys kerrallan.


Seuraa meitä Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa!