Rallikokeilu, testattu 9.7.2012

Rallikokeilu

Kaasua!

On aika palata taas maan pinnalle. Vuorossa on rallikokeilu Hyvinkään 1st Time Racing -radalla. Rallikokeilumme alkaa siten, että ensin Janne Siikosen kanssa ajamme radan ympäri.

”Tässä kohtaa on pahin kurvi, ensin jarrutat ja sitten kaasua ihan vaan reippaasti”, Siikonen ohjeistaa minua. Saan myös neuvon, että on syytä käyttää lähes koko ajan 2. vaihdetta ja vain loppusuoralla vaihtaa 3. vaihteelle. Mittari liikkunee siinä 80–90 kilometrin tienoilla, koska radalla ei ole paljon pitkiä suoria.

Ei hassumpi reitti, mietin mielessäni. Minulla ei kuitenkaan ole erityisen raskas kaasujalka, joten osaankohan käyttää kaasua riittävästi? Nyt on minun vuoroni päästä rattiin. Kartanlukijaksi ilmoittautuu vapaaehtoisesti Voicen Jere. Auto jyrähtää pirteästi liikkeelle. Ratti tuntuu aluksi jäykältä, mutta päästessäni radalle auto alkaa kulkea kuin rasvattu! Taivaalta tihkuu vettä, joten se on varmasti osasyynä. Kaarteet vaativat eniten työtä. Muistan ohjeen, että kaarteessa kannattaa käyttää kaasua auton hallinnan pitämiseksi.

Rallissa ohjenuorana on jarru, kaasua ja kaasua! Jere huutaa vieressäni. Tai oikeastaan nauraa: hänestä tekemäni hurjat kurvit ovat hauskoja. Kuulen nuotit kirraa, vasen eri miinus, täysvasen ja nyppy. Rallitermejä vilisee. Kaikkea ei oikein rekisteröikään, koska ajaminen pitää minut kiireisenä. Loppujen lopuksi ajaminen luonnistuu suhteellisen hyvin, emmekä käyneet metsähallituksen puolella.
 


Rallielämyksessä
hienointa oli se, että pääsin omakohtaisesti kokemaan vauhdin hurman ja ennen kaikkea ajo sujui turvallisesti.

- Niko, elämystestaaja